Inneboende 25 åring

Hej.
Det är så att en tjej på 25 år är inneboende i sin brors lägenhet men även hans mor.
Detta är en 2a på knappt 60 kvadrat men alla bor där då varken systern eller mamman har bostad och han vill inte att dom hamnar på gatan. (Både mor och dotter är f.ö skuldsatta hos kfm). Dottern har ingen inkomst och detta tär på hushållet. Modern har låg sjukersättning.
Kan dottern söka försörjningsstöd hos socialtjänsten och få beviljat för en del av hyran, eller iaf bidrag för mat och hygienartiklar?
Dottern vägrar söka försörjningsstöd då hon får pengar swishat av en kille när hon vill ha saker och säger att socialen kommer neka bistånd pga det. Stämmer det? Nu är hon nämligen överbelånad pga swish i flera månaders tid och kommer ingenstans i livet. Vill ogärna att hon hamnar på gatan men tålamodet hos alla börjar tryta.

Hinka

Kommentarer

Hej!

Utifrån vad du beskriver ovan är rådet till dig att du ber den 25-åriga tjejen att kontakta den socialtjänst som hon tillhör för att diskutera just sin situation. Detta utifrån att försörjningsstöd alltid prövas individuellt.

Rent allmänt så kan man ansöka om en hyresdel till den man är inneboende hos i samband att man ansöker om försörjningsstöd. Det finns dock regler kring detta och dessa regler kan se olika ut i olika kommuner. Det finns dokument som ska bifogas som tex hyreskontrakt. Det finns också en högsta godtagbar hyra liksom att man inte kan beviljas en hyresdel om det redan utgår försörjningsstöd till hyran.

När man ansöker om försörjningsstöd ska man alltid redovisa alla inkomster man har, varför den sökandens kontoutdrag krävs in. Alla belopp som sätts in på detta konto brukar beaktas som en inkomst.

Som sagt det bästa rådet är att kontakta den socialtjänst som man tillhör för vidare vägledning.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter