Separation, hyreskontrakt - vad gäller?

Hej,
Jag skriver till er då jag och min sambo skall separera.
Vi har varit tillsammans till och från i drygt 11 år. Pga hans instabilitet och ofta obefogade bråk från hans sida, har jag alltid valt att ha kvar min egna hyresrätt (mkb). Detta mest eftersom han ofta kastat ut mig ur "vår" bostad (hans enligt kontrakt), så har jag alltid haft min lght att gå till som är inredd och står "förberedd". Egentligen absolut inget man ska behöva då man lever i en relation, men eftersom jag känner honom har jag valt att ha kvar min lght, vilket räddat mig åtskilliga gånger, mitt i natten då han helt sonika kastat ut mig.
I somras frågade en vän till mig om hennes son och hans flickvän kunde hyra ett rum i min lght (hade 3 Rok) eftersom de akut sökte boende, eftersom min lght till mesta dels var obebodd då jag bara stundtals var där tyckte jag det var en bra idé, dels att lösa deras boende situation samt även dryga ut min kassa lite. De flyttade in i september 2020, i november får jag ett chockerande brev från Mkb att de misstänker att jag olovligen hyr ut min lght i andra hand och påtalade detta paret. Jag bemötte Mkb omgående och sa att jag har inneboende och att de är vänner till mig, men mkb vägrade lyssna och ville riva mitt kontrakt. Vid denna tidpunkt var jag höggravid med min pojkväns och mitt första barn som föddes 10e december. Jag kunde ta upp en fight med mkb men kände pga graviditeten att jag hade inte ork och energi. Samtidigt kände jag att det är på tiden att jag kanske säger upp lght, eftersom vi nu ska bli föräldrar och faktiskt ska och borde bo ihop, för han kan väl inte kasta ut mig och vårt barn?! Dock kände jag en otrolig rädsla och osäkerhet, utlämnad att inte ha en lght ifall det skulle ske igen, eftersom nu har vi dessutom barn. Jag valde att säga upp lght, och tog aldrig upp fighten.
Dock började min nu sambo redan i januari-februari hota med att slänga ut oss, mig och min dotter, och som vanligt bryr han sig inte om att vi inte har någonstans att ta vägen, "det är ditt problem, du har en mamma och du har en pappa" är hans resonemang.
Min fråga är nu, eftersom vi är ännu idag i samma situation med hot om att bli utslängda vilket känns alldeles för osäkert för min dotter skull, kan jag på något sätt ta över kontraktet på vår nuvarande lght? Mkb är fastighetsägare för även denna nuvarande lght. Jag frågar eftersom det är min pojkvän och sambo som står för kontraktet, jag har varit folkbokförd här i över 6 månader nu och vad jag förstår så har jag lika rätt till denna lght som han, även fast jag inte står på kontraktet? Dock är jag rädd att mkb har "svartlistat" mig sedan de trodde jag hyrde ut min lght i andra hand? Jag kommer bli en ensamstående mamma med ensam vårdnad över vår dotter, jag är den som tjänar mest av oss två och han har dessutom en fängelsedom i bagaget.

Vad gäller?

Kommentarer

Hej!

Tack för din fråga.

Du skriver att du är orolig och har en undran om du kan överta hyreskontraktet som din sambo står för vid separation.

Om du och din sambo ska separera kan ni eller du begära bodelning utifrån 8§ Sambolagen. Det som delas är den gemensamma bostaden och saker o bostaden som har förvärvats för ett gemensamt bruk.

En hyresrätt räknas som samboegendom och ska upptas i bodelningen om kontraktet skrevs med tanke på att bägge skulle bo där.

Du skriver att din sambo hade hyreskontraktet ensam innan ni blev sambo, och lägenheten kommer därför inte att räknas som samboegendom vid en bodelning.

Även om inte lägenheten skaffats för gemensamt boende från början, finns det ändå en viss möjlighet för dig att kunna överta kontraktet. Enligt 22 § Sambolagen kan tungt vägande skäl övervägas. Det kan vara tex om du skulle ha ensam vårdnad om barnet. Samt att dina möjligheter att skaffa annan bostad är begränsade. I sådant fall görs en bedömning om vem som mest och bäst är i behov av lägenheten, och vem som vid en separation har svårast att skaffa en ny bostad.

Vi kan tyvärr inte svara på hur fastighetsägaren ställer sig till att du övertar kontrakt med tanke på de misstankar de riktat mot dig. Vi råder dig att kontakta dem för att göra en förfrågan.

Vi hoppas att du har fått svar på dina frågor!

Vänligen

Soctanterna

Soctanter