Sjuk Granne

Postat: 2009-07-21 01:08

Hej!

Jag skriver till er därför att jag vill veta vart jag ska vända mig. Jag och min sambo har, sedan vi flyttade in i en hyresrätt i maj i år, haft konstanta problem med grannen under oss. Det började med anklagelser om störningar, även om vi inte ens varit hemma vid de tillfällen hos påstår sig blivit störd, och har sedan eskalerat till personangrepp och att hon även hoppat på våra gäster i trapphuset och framfört diverse anklagelser.

Vi har varit i kontakt med hyresvärden ang. problemet och fått veta att de känner till problemet och att tidigare hyresgäster i vår lägenhet flyttat pga kvinnan, men inget mer verkar göras åt saken. Självklart är det skönt att veta att vi inte kommer bli vräkta till följd av hennes klagomål, men det är frustrerande att inte känna att något görs. Vi känner oss inte längre trygga i vår lägenhet och flera av våra vänner vill helst inte komma på besök, och vi måste följa dem som kommer upp och ner så att de inte blir påhoppade ensamma.

Efter en kontakt med Hyresgästföreningen har vi gjort en polisanmälan om ofredande, och yrkat på att det skall gå vidare till åtal, men polisen säger sig själva vara rätt så maktlösa i situationen. Kvinnan är uppenbart sjuk, hon verkar höra saker som inte hänt och kan till exempel skrika för sig själv inne i sin lägenhet. Ibland öppnar hon dörren utan mer än en lång t-shirt (och förmodligen underkläder) och vi har observerat att hon, trots att hon bokar tvättider i källaren relativt ofta, så gott som alltid går i samma kläder och att de inte verkar vara rena.

Kvinnan har sällan eller aldrig besök, och går inte ut särskilt ofta vad vi har sett. Vi försöker givetvis hålla oss hemifrån eftersom vi inte vill stöta på henne, men man bildar ju sig trots allt en bild av sina grannar. Det verkar alltså inte finnas några nära anhöriga, eller i varje fall inga som tar itu med problemet. Trots detta känner vi att kvinnan behöver hjälp snarare än de böter, eller vad det nu kan bli fråga om för straff, som eventuellt kan följa på den polisanmälan som gjorts. För vår skull vill vi självklart att hon vräks, men det känns samtidigt olustigt att en sjuttioårig dam utan anhöriga skall hamna på gatan.

Går det att göra någon typ av anmälan till socialtjänsten om det här? Vi bor i Kirseberg och har själva kontakt med socialen ang. försörjningsstöd, men det är svårt att få kontakt med dem nu i semestertider och trots att jag har letat har jag inte hittat någon information. på något sätt bör man väl kunna få till stånd en utredning av kvinnans förmåga att leva ensam och ta hand om sig själv? Av hennes psykiska hälsa, helt enkelt.

Jag inser att detta inlägg blev väldigt långt och kanske en aning osammanhängande, men jag börjar känna mig väldigt uppgiven i situationen. Vi är unga och nyinflyttade i vår första riktiga lägenhet tillsammans, vi trivs verkligen i den och i området och det är nära till våra vänner. Skall vi verkligen behöva flytta, och kommer inte samma sak bara hända nästa hyresgäst?

För att sammanfatta vill jag alltså veta om det går, och i så fall vart jag skall vända mig för att, göra en anmälan.

Tack för att ni tog er tid!

Emil

Kommentarer

Postat: 2009-07-23 14:27

Hej

Den situation som du och din sambo befinner er i låter jobbig och påfrestande för er.
Vi tycker att det är bra att ni tagit tag i saken och både kontaktat er hyresvärd samt gjort en polisanmälan.

Vi måste säga att trots att ni blir störda av kvinnan och att hon ofredar både er och era vänner är det väldigt fint av er att ändå tänka på kvinnans välbefinnande. Vi är stolta över att det finns sådana medmänniskor som dig och din sambo.

Ni kan vända er, med er mer information om kvinnan, till Kirsebergs stadsdelsförvaltnings Medborgarkontor på telefonnummer; 040-34 60 30. De kommer sedan vidarekoppla er till rätt enhet. Ni har rätt att vara anonyma när ni ringer om ni önskar det. Förvaltningen kommer därefter agera utifrån bästa förmåga. Det första steget blir att försöka få kontakt med kvinnan och höra med henne om hon önskar något stöd eller någon hjälp från socialtjänsten eller någon annan myndighet. Vi har ju ingen bakgrundskunskap om kvinnan men det kan ju vara så att hon redan är aktuell för någon form av insats.

Vi vill tillägga att som hyresgäst i ett bostadshus har hyresvärden ansvar för samtliga av sina hyresgäster. I detta ansvar innebär att agera i en sådan situation som ni befinner er i. Så om det inte blir någon förbättring kan ni åter vända er till er hyresvärd och påminna om att situationen är den samma som tidigare och att hyresvärden har ett ansvar att agera. Även hyresvärden kan kontakta socialtjänsten.

Kanske finns det någon annan som läser detta inlägg som har varit i en likannde situation och har något tips att ge er?

Vi önskar er lycka till och hoppas att era ansträngningar leder någon vart.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter