Flytta

Hej. är en tjej som nyss fyllt 18 år och sedan jag var 12 år räknat varje år tills jag blit 18 och sett fram emot den eftersom att jag har drömt om att flytta från mitt nuvarade hus. jag bor med min mamma och syster och vi har en väldigt dålig och toxic relation med varandra, speciellt med min mamma. Min mamma gör mig dödsrädd och jag kan inte andas runt henne. Hon har fått mig känns mig på detta sättet sedan jag var en liten barn. Jag har aldrig varit så här deprimerad i hela mitt liv. Jag vill flytta ut men har absolut ingen inkomst förutom csn och underhållstöd, och jag
går nu i årskurs 1. Snälla hjälp mig. Jag kan ej leva på detta sättet ännu mer.

funderaren

Kommentarer

Hej!

Det låter som en väldigt jobbig situation för dig och du har längtat efter att bli myndig. Nu är du 18 år och går i ettan på gymnasiet och undrar hur du kan göra för att flytta till eget boende.

En förälder är försörjningssansvarig för en ung till dess att den unge går ut gymnasiet, högst fram tills året den unge fyller 21. Det är därför du har underhållsstöd trots att du är 18 år fyllda.

CSN och underhållsstöd räcker ju inte för att betala en hyra och allt annat som du behöver. Om du vill bo själv måste detta bekostas av dig och dina föräldrar eftersom de har försörjningsansvar för dig tills du tar studenten.

Om du skulle lyckas med att hitta ett boende så kan du även söka bostadsbidrag från Försäkringskassan. Du kan läsa mer om det på länken nedan.

Bostadsbidrag till unga (under 29 år) (forsakringskassan.se)

Det är en tuff situation du befinner dig i och vi undrar om du har någon vuxen som du kan lita på och prata med om hur du har det hemma? En lärare du känner förtroende för, kurator eller någon på Ungdomsmottagningen? Vår erfarenhet är att det alltid är bra att prata med någon om sin situation och att inte behöva vara ensam med allt jobbigt kan göra skillnad.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter