Lån Till Första Lägenhet

Postat: 2010-01-26 10:38

Jag håller på att bli utkickad från min mammas lägenhet för att jag är orolig för min syster som är deprimerad och har slutat att prata med mig. Mamma uppfattar inte detta problem och tycker att jag är "taskig". Jag är 21 år och studerar, jag har inte råd med en lägenhet för dte studiebidrag jag får. Dessutom så tar jag hand om 4 katter som då måste flytta med mig om jag flyttar från mammas lägenhet. (Jag kan därför inte bo i en studentlägenhet). Jag undrar om CSN är en giltig inkomst för att skaffa lägenhet eller om jag måste skaffa något annat bidrag eller lån om jag blir utkickad på gatan med 4 katter.

Madde

Kommentarer

Postat: 2010-01-26 15:30

Hej

Vi förstår att din situation måste kännas jobbig. Det måste dock vara skönt för din syster att ha någon som dig som bryr sig om henne.

Du skriver att du har studiebidrag från CSN så vi är lite osäkra på om du även har den del som består av studielånet. I annat fall kan det vara en bra idé att ansöka även om detta för att på så vis få en tillräcklig inkomst. Om man bara har bidraget så är detta 671 kronor i veckan, lånet är 1 284 kronor i veckan och sammanlagt blir det 1 955 kronor i veckan. Det vill säga en tillräcklig inkomst för att räknas som självförsörjande.

Eftersom du studerar och har studiebidrag från CSN så har du även rätt att söka bostadsbidrag från Försäkringskassan. Mer om hur detta fungerar och hur du ansöker kan du läsa om på https://www.forsakringskassan.se/privatpers/studerande/hjalp_hyran

Vad gäller boenden så rekommenderar vi att du tar en titt under våra länkar och att du snarast möjligt ställer dig i kö på boplatssyd. Detta kan du göra på https://www.boplatssyd.se/Pages/Start.aspx

Du bör heller inte helt utesluta ett studentboende. Det finns i Malmö flertalet studentbostäder i olika storlekar. Allt från mindre ettor till större tvåor. En fördel i flera av dessa studentboenden är att man ofta har två hyresfria månader under sommaren då man heller inte får några utbetalningar från CSN.

Hoppas att du fått svar på dina funderingar och att allt ordnar sig för dig och din syster. Lycka till med studierna och bostadsletandet.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter