Vad kan Socialen hjälpa till med?

Jag har ett barn på snart 3 år, i 2 år har jag och hennes pappa varit separerade. Bott på olika ställen i ca 1,5 år. Vi har gemensam vårdnad och växelvis boende med byten ett par dagar i veckan.
Pappan är svår och går inte att diskutera eller prata med. Han ljuger och försöker manipulera för att jag ska bli osäker. Om han tycker att jag gör fel så stänger han ner all kontakt och kan finns inte hemma när jag ska hämta barnet tex, för att sedan dyka upp med hen nån helt annan tid och dag.
Han har åsikter om hur jag lever mitt liv. Tex umgås för mycket med andra och är inte hemma tillräckligt. Han vill veta allt jag gör och alla jag pratat med och vad sol sagts. I diskussioner hotar han ofta med familjerätten eller tingsrätten och att barnet ska bo bara hos honom. Vilket såklart gör mig som mamma fruktansvärt ledsen men när jag ifrågasatte en av gångerna fick jag svar att ”så sa jag bara för du skulle skärpa dig”.
Som sagt våran ”relation” är svår, han har gjort så mycket saker mot mig men kan inte förstå hur jag inte kan vilja vara hans vän, och att jag genom mitt ”kalla bemötande” förstör vårat samarbete.
Barnet är så liten så det är svårt att göra hen illa psykisk kanske tänker jag, kan man ändå få hjälp av socialtjänsten.. fast det inte är barnet som är offer för hans ”lekar”. Och vad kan dom isåfall göra? Förr eller senare kommer det ju att gå ut över hen med.

Mamman

Kommentarer

Hej

Du beskriver en besvärlig situation där du har svårt att samarbeta med pappan till ert barn. Familjerätten kan erbjuda samarbetssamtal och umgängesavtal där ni kan planera och upprätta hur umgänge och kontakt er emellan ska genomföras. Där kan ni även få stöd i att förbättra ert samarbete/kommunikation utifrån vad som är bekvämt för er båda. Denna form av insats kräver att ni båda samtycker till denna kontakt.

Du har även möjlighet att söka om stöd och hjälp på socialtjänsten i den kommun där du bor och få information om vilka insatser de kan erbjuda. Detta kan variera utifrån vilken kommun man bor i.

Möjligheten finns också att kontakta ett ombud för att få information om dina rättigheter och möjligheter att agera rättsligen.

Vänligen
Soctanterna

Soctanter