Bör jag orosanmäla ”stökigt” barn i grannskapet

Hej,

Jag har under flera månader haft en väldigt dålig känsla kring ett barn i åtta-nioårsåldern i området där jag bor. Detta barn är ofta ute ensam utan föräldrar, men dras ofta till ett gäng äldre barn (i tolvårsåldern) som i mina ögon inte verkar vara barnets vänner, utan utnyttjar barnet och uppmuntrar hen att göra hyss och dumma grejer.

Jag jobbar själv med barn och ser att detta barn uppenbart har stora problem med impulskontroll och aggressioner. Har sett när barnet kastat grus och stenar på andra barn, både yngre och äldre än barnet själv, sprungit längs med en åkande buss, sprungit runt INNE i en åkande buss, kastat snöbollar på mindre barn osv. Allt utan en vuxen kopplad till barnet i närheten. Barnet lyssnar inte när andra barn säger ifrån, utan lever ut sina impulser tillsynes utan eftertanke. Även när vuxna säger till tar det tid innan barnet kan hejda sig.

Jag har själv försökt prata med barnet ett antal gånger, bl. a. när hen kastade snöboll på mina egna barn, och har en misstanke om att någon slags utvecklingsstörning kan finnas med i bilden, men detta är förstås ingenting jag egentligen kan bedöma.

Ur min synpunkt är detta barn en fara för sig själv och för andra barn i området. Det som oroar mig är att barnet så ofta är utomhus ensam, trots att det uppstår så många negativa situationer kring hen. Det känns inte okej att detta barn vistas så mycket utan föräldrar/vårdnadshavare och för mig verkar det som att hemmet behöver hjälp att kontrollera situationen.

Jag känner till barnets familj, vi är inte grannar, men bor nära varandra. Det finns omständigheter kring familjen som gör att jag undrar om de har ork och kraft att hantera allt kring detta barn.

Tycker ni att detta är grund för att göra en orosanmälan?

Tacksam för svar

Orolig

Kommentarer

Hej

Förstår att du känner oro för detta barn i ditt område.

Utav det vi kan utläsa i ditt brev tycker vi det finns grund för att göra en orosanmälan. Du kan välja att vara anonym när du anmäler till socialtjänsten.

Du kan välja att ringa eller att skicka in skriftligt.
Hoppas det löser sig på bästa sätt för barnet.

Vänligen
Soctanterna

Soctanter