Utkastad!

Postat: 2010-02-11 20:45

Jag blir utkastad hemifrån om lite mer än en månad. Har börjat söka lägenheter så gott jag kan men det känns som en omöjligthet att få lägenhet på så kort varsel. Har fixat boende i enbart ett par veckor..vad ska jag göra?

Anonym

Kommentarer

Postat: 2010-02-12 10:22

Hej

Som du märkt är bostadssituationen i Malmö i dagsläget väldigt svår och tyvärr innebär det att många människor har svårt att hitta ett eget boende. Att få hjälp med lägenhet via socialtjänsten är mycket svårt och ges endast i mycket särskilda fall till barnfamiljer.

Vid akuta behov kan man söka sig till socialtjänsten i den stadsdel man tillhör för mer stöd eller råd kring den egna boendesituationen. Vet man inte vilken stadsdel man tillhör kan man ringa till Malmö stads växel på 040-34 10 00 och genom dem bli kopplad rätt. Observera att socialtjänsten enbart kan tillgodose det akuta behovet av tak över huvud och är enbart ett stöd för de personer som praktiskt taget bor på gatan. Detta akuta stöd kan mycket väl innebära en säng på ett härbärge för natten.

Om du inte redan står i bostadskön i Malmö så är det en bra idé att ställa sig i den. Detta gör du på Boplatssyds hemsida:

https://www.boplatssyd.se/Pages/Start.aspx

Utöver detta rekommenderar vi också att man söker lägenheter eller andra former av boende genom exempelvis https://www.blocket.se som i dagsläget har det absolut största utbudet av annonser om andrahandsuthyrning, inneboende och så vidare. Du kan även ta en titt på Malmö Högskolas hemsida. Där finns det en anslagstavla där det ofta annonseras om lägenheter och inneboendekontrakt. Denna sida finner du på:

https://www.mah.se/Ar-student/Anslagstavla/Bostad-Accomodation/

I Malmö finns det även många mindre hyresvärdar. Dessa kan man titta efter i telefonkatalogen och sedan ringa runt till. Ett annat tips är att sprida ut till vänner och bekanta att du letar efter nytt boende. Många gånger förmedlas bostäder genom kontakter. Titta gärna under våra länkar också för att få ytterligare inspiration och hjälp.

Hoppas att du fått lite hjälp på vägen och lycka till med bostadsletandet.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter

Postat: 2010-02-19 15:48

Tänk på skåne och inte bara Malmö.
Man kan bo på en plats och jobba på en annan plats, ha ett skånekort och vara mer flexibel.

Lägenheterna kan vara billigare och det kanske finns någon kommun som erbjuder både jobb och bostad om man vill flytta dit.

Annars kan man kanske läsa lite om lagen och kanske hittar då -vet ej- att man har rätt till bostad/rimlig kö till bostad. Eller vad där kan finnas för nåt bland lagar och paragrafer.

Har man inkomst kan man bo ett tag på vandrahem som ju har både (gemensamt) kök och tv. Men kan kosta en 4-5 tusen per månad.
Annars kanske soc. betalar det.

Om kommunen (sociala) forfarande använder sig av hotell betalar man själv en rimlig kostnad.Tidigare var det 80 kr. om dan.
Har man ingen inkomst betalar sociala boendet samt att man får "existensminimum" till uppehälle, strax under 4 tusen/månaden plus sjuk och tandvård.

Det finns också rum att hyra hos privatpersoner, men avtala bara för några veckor i början (ifall du inte trivs.)
En bekant avtalade för tre månader men det var ohållbart för honom och tydligen fick han inte pengarna tillbaka, av någon anledning.
I alla fall kan det vara bra att visa lite skinn på näsan så dom inte tror att dom kan lura en.

Var lite försiktig att hyra rum av vem som helst. När ni samtalar är det inte bara du som ska berätta om dej. Du märker mer vem du talar med om du själv frågar om den andre.
Kanske det finns andra städer som tar hand om sina unga bättre? En bra sista fråga som jag vill ha med. Jag tror det kallas demokrati.

Tack!