Bostad

Postat: 2010-04-12 17:57

Hej hej

Om jag inte skaffar jobb direkt efter skolan kommer min mamma kasta ut mig. Jag vill flytta hemifrån snarast men jag vet att det är svårt att få tag i bostad utan inkomst. Hur ska jag gå tillväga?

Hälsningar Dahl

Dahl
2010-07-07 09:06

Postat: 2010-04-13 12:46

Hej

Det låter som en jobbig situation för dig och vi hoppas att vi genom vårt svar kan vägleda dig.

Enligt lagen är föräldrar skyldiga att försörja sina barn tills de fyller 18 år. Om du fortfarande går i skolan (gymnasiet) när du fyller 18 år förlängs skyldigheten. Den gäller då tills du gått ut skolan, men inte efter du fyllt 21 år. 18–20-åringar som inte går i skolan kan alltså söka ekonomiskt bistånd för egen del. Men när det gäller bistånd till kostnader för eget boende har ungdomar inte någon självklar rätt till detta. Ungdomar som vill flytta hemifrån får bara hjälp till bostadskostnader när det finns starka skäl för flyttningen. Man räknar med att ungdomar inte flyttar hemifrån förrän de kan betala för boendet själva.

Det första du borde göra är att ställa dig i kö på boplatssyd. Detta för att få ett så pass bra utgångsläge som möjligt när du väl börjar söka lägenhet. Du kan anmäla dig på deras hemsida:

https://www.boplatssyd.se/Pages/Start.aspx

När du sedan tagit studenten är det viktigt att du skriver in dig på arbetsförmedlingen så fort som möjligt. Det är dock viktigt att du börjar söka arbete redan nu. På arbetsförmedlingens hemsida har de i dagarna uppdaterat sin hemsida med flera jobb inför sommaren:

https://www.arbetsformedlingen.se/platsbanken

Om du sedan efter sommaren har tänkt studera vidare så kan dessa studier finansieras genom CSN. På så vis kan man komma upp i en så pass hög inkomst att det finns möjlighet att ha råd med eget boende. Studerar man på högskola eller universitet så finns det även många studentlägenheter som man kan söka vilket kan öka möjligheterna till att hitta ett eget boende.

Skulle det vara så att du inte hittar något arbete till sommaren så har du rätt att ansöka om försörjningsstöd. Studiemedlen som man får är nämligen beräknade efter terminens längd och det syns på studiemedelsbeskedet hur länge pengarna ska räcka. Under studieuppehåll gäller sedan samma krav som för andra arbetslösa. Om man aktivt har sökt sommarjobb men inte fått något, kan man alltså ha rätt till försörjningsstöd förutsatt att man även uppfyller övriga villkor.

Du ska för att kunna ha rätt till försörjningsstöd vara anmäld vid arbetsförmedlingen och aktivt söka arbete. Du måste även visa att du står till arbetsmarknadens förfogande genom att vara beredd att ta de arbeten eller arbetsmarknadsåtgärder som du blir erbjuden. Arbetsmarknadsåtgärder kan till exempel vara arbetsmarknadsutbildning, praktik eller arbetsrehabiliterande åtgärder. Socialtjänsten kan ge avslag på försörjningsstödet om man tackar nej till praktik eller annan kompetenshöjande verksamhet utan att ha ett acceptabelt skäl. Socialtjänsten kan även komma att minska på biståndet i liknande situationer.

Förstagångsansökan gör man genom att ta kontakt med socialtjänsten i sin stadsdel. För att komma i kontakt med de som arbetar med ekonomiskt bistånd så ringer man till försörjningsenheten på något av telefonnumren nedan.

Centrum Tel: 040 34 58 70
Husie Tel: 040 34 62 14
Fosie Tel: 040 34 57 00
Hyllie Tel: 040 34 57 76
Limhamn - Bunkeflo Tel: 040 34 63 35
Kirseberg Tel: 040 34 60 30
Oxie Tel: 040 34 38 48
Rosengård Tel: 040 34 33 69
Södra innerstaden Tel: 040 34 54 94
Västra innerstaden Tel: 040 34 38 30

Du kan även läsa mer om försörjningsstöd under våra länkar. Där får man bland annat information om hur hög riksnormen är och du kan även göra en provräkning på hur just ditt försörjningsstöd kan komma att se ut. Detta är dock bara en uppskattning. Själva beslutet tas alltid av en handläggare efter att en mindre utredning av personens ekonomiska situation har genomförts.

Hoppas att du fått svar på din fråga och att du nu vet hur du ska gå tillväga. Välkommen åter.

Vänligen

Soctanterna