Vuxet barn

Hej, min vuxna son klarar inte att försörja sig själv. Han klarar inte av ett vanligt arbete. Han är smart och har haft mkt välbetalda arbeten inom IT men han får så mkt ångest av att arbeta så han slutar efter en tid. Han har varit bostadslös under ett par månader men bor har nu ett boende fram till april i alla fall. Eftersom han inte har någon inkomst så betalar jag hans hyra vilket är ganska tufft för mig. Finns det någon ekonomisk hjälp vi kan få ? Han har påbörjat en utredning då vi tror att han nog har asperger, men han hoppade av den. Han har nu på min inrådan bokat en tid hos läkare för att pånytt försöka få hjälp med sin situation med ångest och starkt motstånd till att arbeta. Det handlar inte om att han är lat utan det är andra saker som gör att han mår så dåligt. Var kan vi/jag vända oss - dels för att min son ska få hjälp på ett långsiktigt plan men också korsiktigt ekonomisk hjälp för att klara vardagen.

Orolig Hedda

Hedda

Kommentarer

Hej!

Det är tufft att som mamma se sitt barn må dåligt och inte ha en fungerande tillvaro. Att du dessutom stöttar honom rent ekonomiskt kan ju också påverka dig, din situation och er relation i övrigt. Sedan är det kanske något som han just nu behöver, och då är du ett enormt stöd i väntan på att det kommer en lösning med utredning, diagnos och eventuell sjukskrivning.

Du undrar om det finns någon hjälp att få för er. Din sons situation är lite komplext, och det är flera delar som din son kan behöva hjälp och stöd i. Precis som du redan har sagt till din son är en del att kontakta sjukvården och få en läkartid. Dels kan läkaren se om det finns möjlighet att sjukskriva din son, men det finns kanske även en chans att få en ny utredning, behandling, medicinering med mera.

En annan del är den rent ekonomiska här och nu. Där kan du som mamma inte ansöka om bistånd för din son, men du kan stötta din son och kontakta socialtjänsten i sin hemkommun för att ansöka om försörjningsstöd. Där kan ni förklara hur situationen ser ut just nu, och då är det viktigt att din son visar på att han försöker förändra sin situation och hitta en självförsörjning, till exempel genom sjukskrivning.

Att ansöka om försörjningsstöd är inte helt lätt, det ställs mycket krav på den som söker att inkomma med alla dokument som behövs för att pröva rätten till bistånd. Du kan kanske vara ett stöd för din son i denna process, så han inte helt tappar orken i detta. Be din son kontakta socialtjänsten där han bor, och boka en tid och erbjud dig att följa med. Ni kan där tillsammans också diskutera stöd i ett mer långsiktigt perspektiv för din son där socialtjänsten kan hjälpa till i samverkan mellan olika myndigheter och vårdinstanser.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter