Socialbidrag / CSN

Hej!

Jag är 20 år går på gymnasiet. Har hittat ett extra jobb men mina föräldrar tar socialbidrag. Jag har kollat att jag kan tjäna till prisbasbeloppet innan det påverkar mina föräldrars bidrag, och det är 48600kr för 2021. Jag skulle fråga om CSN räknas med detta 48600kr eller inte? Och om jag flyttar hemifrån, kan jag jobba hur mycket som helst utan att påverka föräldrars socialbidrag ?

Tack på förhand!

Funderaren000

Kommentarer

Hej!

Vad kul att du har funnit dig ett arbete, där du kan tjäna lite pengar och dessutom få en del arbetslivserfarenhet under tiden som du gör färdigt din gymnasieutbildning.

Enligt föräldrabalken är dina föräldrar underhållsskyldiga gentemot dig under tiden som du går på gymnasiet till dess att du fyller 21 år. Under denna tid räknas bidraget för dig från CSN in som en inkomst när dina föräldrar ansöker om försörjningsstöd. Precis som du skriver har du möjlighet att tjäna lite extra pengar utan att det påverkar dina föräldrars rätt till försörjningsstöd eller storleken på bidrag. Bidraget från CSN ska inte räknas in i vad du kan tjäna själv.

Du undrar om du kan tjäna hur mycket som helst utan att det påverkar dina föräldrars bidrag om du flyttar hemifrån. Helst skulle vi vilja svara enkelt på detta och säga att det klart att du kan, men om du fortfarande går på gymnasiet och är under 21 år och inte klarar din försörjning helt om du flyttar, så är det dina föräldrar som ska försörja dig. Varken du eller dina föräldrar kan förvänta sig att samhället, det vill säga socialtjänsten, kommer att bidra till ytterligare en hyra för din bostad om du skulle kunnat bo kvar hemma hos dina föräldrar under tiden du studerar.

Vi råder dig att bli färdig med dina gymnasiestudier innan du flyttar, sparar lite av pengarna du tjänar samt ställer dig i kö till bostad, så har du gjort vad du kan för att klara av att sätta bo när du får en egen lägenhet efter din examen.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter