Alkohol med SoL

Hej, jag är en kille på 19 år och bor på ett öppet hvb med SoL placering. Jag var hemma i helgen och drack några öl. När jag kom tillbaka och lämnade urinprov så var alkohol positivt (såklart). Personalen säger att jag inte får dricka när jag är hemma, samt att jag kommer få konsekvenser? Men jag är ju SoL och myndig så det är väl helt upp till mig om jag dricker eller inte? Läste socialtjänstens handbok och hittar ingenstans att jag inte skulle få dricka?

Luggen

Kommentarer

Hej
Precis som du skriver är du 19, myndig och har självbestämmande rätt men när du bor på ett HVB-hem är det vissa regler som måste följas. Reglerna har du säkert blivit informerad om vid inskrivningen och samtyckt till. En regel som oftast gäller för HVB är att alkohol och droger ej ät tillåtna och att om personer ändå väljer att bryta reglerna finns det risk för konsekvenser såsom exempelvis utskrivning.
En placering enligt SoL innebär att du har samtyckt till att bo/få behandling/stöd och är således frivillig men även om placeringen är frivillig måste du följa upprättade regler på HVB hem där du är placerad.
Vi råder dig till att prata med personalen på boendet och din handläggare kring det som inträffat. Det finns säkert lösningar på hur ni kan gå vidare på ett bra sätt.

Hoppas det löser sig

Vänligen
Soctanterna

Soctanter