Pensionär som ger bort pengar och idogt får sin ström avstängd

Hej

Jag har tidigare kunnat anmäla oro via en tjänst på Malmö Stad. Den verkar vara borttagen.

Det finns en pensionär som sannolikt har autism men vars föräldrar lyckats hålla honom utanför systemet. Ingen tar hand om honom och han förstår inte hur hans ekonomi fungerar. Idogt får han elen avstängd, påminnelser, kronofogde indrivningar etc. Varför kan inte staden/kommunen/staten ta en mer förebyggande grep om situationen. Man säger till mig att han måste "vilja ha hjälp", innan de kan agera. Istället så terroriserar han hela kvarterat med att fråga om man kan betala hans räkningar. Till saken hör att han ger bort 3-5 tusen kronor till en väninna som han "inte vill förlora". Henne tar han däremot inte kontakt med med anledning av sina ekonomiska predikament. Det känns inte värdigt att neka honom, men efter två år av detta så har jag fått nog. Vad gör vi nu? Skall han frysa ihjäl, svälta ihjäl eller finns det något sätt att åtgärda detta?

Mvh
Tor

Tor

Kommentarer

Hej!

Det är väldigt fint när folk bryr sig om sina medmänniskor och önskar att de ska få ha det värdigt och ett bra liv. Vi människor har olika förutsättningar i livet och vissa av oss behöver mer stöd och hjälp i sin situation än andra.

På din beskrivning verkar det som att din granne har behov av mer stöd och hjälp än gemene man. Men precis som du säger så är det svårt när det gäller vuxna människor att tvinga på dem hjälp om de inte önskar det. Det gäller ju då att man kan övertyga personen att hjälpen man erbjuder är det bästa för hen om och att det på sikt gör att hans liv blir tryggare för honom.

Även om du tidigare har gjort en orosanmälan på din granne, kan du göra en ny nu när situationen nu är likadan med obetalda räkningar och han går runt och ber er grannar om hjälp. Vårt råd är att du kontaktar socialtjänsten i ert område och pratar med vuxenmottaget om oron för din granne. Även om din grannes problematik visar sig i det ekonomiska, så är det egentligen bara en konsekvens av hens kognitiva förmåga.

Om det hade varit en annan person, med grannar som inte brytt sig om hen, hade socialtjänsten fått en signal om obetalda räkningar som kan få konsekvenser med avstängning av elen eller riskera att personen blir uppsagd och avhyst.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter