Utåtagerande 15 åring

Vår son är 15 år och uppför sig hemskt. Otrevlig konstant , att hjälpa till med hushållssysslor är minimalt. Går med sina hörlurar på konstant , mobilberoende och gör inte sina läxor som han ska. Han visar aldrig uppskattning eller är glad, få vänner och umgås inte med ngn på fritiden i covidtider. 3:e kvällen i rad som han bråkar i timmar. Han kan aldrig hålla en speltid vi kommit överens om . Gapar och skriker, kallar oss efterblivna, jag är en jävla häxa, fuck you, håll käften etc, maten smakar piss etc. Det värsta är att han kan hamna i trans/psykos ikväll skrek han, om samma saker att han inte har någon fritid då vi vill att han ska plugga i drygt 1 timme och att han har spelförbud pga att han igår puttade sin pappa och drog upp fuck you finger intill näsan i flera sekunder, för att provocera och se om vi gör ngt. Man kan aldrig ens nudda honom. I bråk idag svarar han genom att skrika hela tiden. Han blir utåtagerande och gick till fysisk attack. Rev på sin pappa, klämde och greppade tag i bröst och arm. Vi måste vara 2 st och brotta ner han i sängen. Sen står han och försöker kasta en väckarklocka på oss flera gånger, han njuter av att skrämma oss. Det är en ohållbar situation och jag känner mig så förtvivlad och ledsen. Jag skall inte behöva vara rädd i mitt egna hem.
Det är så pinsamt och man undrar vad har vi gjort för fel.? Vår 12 åriga dotter säger att han måste komma till något ungdomshem. Hon säger att han inte är normal.
Vi är förtvivlade och jag vet inte vem jag skall vända mig till, det är så pinsamt. Vi är 2 yrkesarbetande personer som arbetar heltid. Jag /vi orkar inte ha det så här. Får ingen ro. Var söker man hjälp bäst, känner mig hjälplös från en rädd mamma

Vinony

Kommentarer

Hej!

Vi förstår att ni har det väldigt jobbigt hemma med er 15 årige son. Utifrån det du beskriver så låter det som att det är mycket konflikter er emellan och du säger själv att ni inte orkar längre. Det är klokt av er att ta första steget till att söka hjälp för er son och er familj.

Du skriver att din son gapar och skriker, hamnar i trans/psykos och även går till fysisk attack. Det du beskriver är typiska utåtagerande beteenden. Vi tänker att ni ska ta kontakt med Barn och Ungdomspsykiatrin (BUP) i den kommun som ni bor i. Det kan vara så att er son behöver utredas så att en eventuell diagnos kan uteslutas, vilket görs på BUP. Om det finns andra underliggande orsaker till varför er son reagerar på det sätt som han gör så kan det också utredas där. Det kan vara ett steg till att förstå vad som orsakar de här problemen för att sedan få anpassad hjälp för dem.

Vi förstår att ni föräldrar mår dåligt över er hemsituation och vi tänker att även er son mår dåligt av den. Genom att hjälpa honom så hjälper ni samtidigt hela familjen.

Du skriver och undrar vad ni som föräldrar gjort för fel. Som förälder är det enkelt att skylla saker på sig själv när det är problem med ens barn. Även om det finns saker som ni kunnat göra annorlunda tidigare så är det viktigaste vad ni gör nu.

Vänligen
Soctanterna

Soctanter