Hur hjälper jag min son?

Hej
Jag är ensamstående mamma åt en flicka 10 år och pojke 13år.
Deras pappa har varit frånvarande hela deras liv.
Så fort jag och min son har en konflikt beskyller han alltid mig att jag bryr mig mer om hans lillasyster än honom.
Jag arbetar heltid och trodde jag gjorde ett bra jobb även med barnen men nu har plötsligt min son tappat intresset för skolan.
Han är så smart och har otrolig potential bara om han vill.
En dag när jag kom från jobbet hade han inte gått till skolan, jag tappade mitt humör vilket
Jag ångrar djupt. Jag skrek och blev arg i några minuter. Jag bad sedan om ursäkt för detta. Hur kan jag hjälpa min son att ta eget ansvar? Jag känner att jag måste pusha på vad gäller allt från läxor till tandborstning annars händer inget. Jag tappar otroligt mycket energi av detta och min son tycker jag är tjatig. Hjälp

Momi

Kommentarer

Hej!

Förstår att du tycker att du har det jobbigt just nu då det inte är lätt att vara en ensamstående mamma med två barn varav ett befinner sig i tonåren. Av vad du skriver har du dessutom inget stöd alls från barnens pappa. Tonårstiden är en jobbig tid för de flesta ungdomar vilket ofta medför en ansträngd situation för föräldrarna. Utifrån det du skriver så uppfattar jag att du undrar vad det finns för stöd och hjälp att få i denna situation.

Eftersom tonårstiden är en svår tid för både ungdomarna och deras föräldrar finns det en hel del stöd att få i samhället. Vilket stöd just du och din son skulle behöva är dock svårt att svara på då det skulle behövas mer information. Det framgår inte heller vilken stad ni bor i. Det bästa rådet är därför att du kontaktar socialtjänsten i det område som du bor i för att få ett råd mer specifikt utifrån er situation.

Du kan hos socialtjänsten ansöka om hjälp i ditt föräldraskap, tex med gränssättning. Socialtjänsten öppnar då en utredning för att utreda de behov som ni har. När socialtjänsten kommit fram till sitt beslut ska detta delges skriftligt.

Det kan också nämnas att det i de flesta städer dessutom finns stöd att få utan att socialtjänsten beviljar bistånd. Det kan handla om föräldrakurser enligt COPE inriktade för tonåringar, föräldrautbildningar och samtalsmottagningar. Det finns också stöd till tonåringarna att söka via tex ungdomsmottagningen och skolans kurator. När du kontaktar socialtjänsten kommer du även att få information om vad det finns i just ditt område.

Lycka till och hoppas att du har fått svar på din fråga.

Vänligen
Soctanterna

Soctanter