Hemlös i över 1 år

Hej! Jag har nu varit Hemlös i Malmö nu i över 1 år.
December 2019 så var jag tvungen att lämna rummet jag hyrde för den person som bodde på adressen skulle flytta. Jag har varit inskriven på boplatssyd och alla hyresvärdars hemsidor och skickat mail, intresseanmälan etc etc sedan oktober 2019, fram tills idag skrivet 2021-01-31. Jag har skulder och jag har fått reda på att jag inte kan få en lägenhet via boplatssyd eller någon av de andra heller. Jag har sökt ändå. Kommit 1a i kön. Blivit nekad och åkt tillbaka på ruta 1. Jag har ständig kontakt med socialtjänsten. Men där får jag inte heller ett boende. Mitt psykiska och fysiska mående har gått från 100% till 5% nu efter 1 år. Helt ärligt så vet jag inte om jag klarar av 1 år till som hemlös. Min kropp dödar mig, psykisk ohälsa har stigit mig om huvudet. skador på händer som jag aldrig haft förut som jag utretts på sjukhus som kroniska. så det kanske betyder jag aldrig mer kan jobba med händerna pga detta. Och massvis med andra fysiska problem. Jag vet inte hur länge till jag klarar detta. Om det verkligen finns en hyresvärd som kan godkänna mig för ett 1a hands kontrakt. så ska socialen hjälpa mig med hyran. Så jag kan ta hand om mitt mående och reparera mig själv igen så jag kan arbeta och leva ett normalt liv. Jag är ingen missbrukare, jag dricker ingen alkohol. Jag har levt ett skötsamt liv, Men har studieskulder upp över öronen och jag har skulder från innan tiden med bank id och mitt personnummer blev kapat. Polisen kunde inte hjälpa mig tillräckligt och företagen som mottog alla ordrar som de gjorde i mitt namn. De ville inte annulera det, Jag plockade aldrig ut ett enda paket. Men jag har fått skulder på över 40 abbonemang.... Som jag inte kan göra något åt om jag inte har ett fast boende, skaffar mig ett fast jobb och kan göra något åt mitt liv... Jag vet inte vad jag ska göra. Helt ärligt så vet jag inte hur länge till min kropp klarar av detta.

Don

Kommentarer

Hej!

Vi förstår att det är svårt att stå utanför bostadsmarknaden och att det kräver mycket av dig, och att du har farit illa i att leva utan fast boende.

Som du skriver har du verkligen gjort det som krävs av dig, att ställa dig i kö för boende på Bostad Syd, sökt boende på flera olika sätt och även sökt boende via socialtjänsten. Du beskriver även att du försökt få upprättelse genom att polisanmäla att du varit utsatt för ID kapning vilket är anledningen till dina betalningsanmärkningar/ skulder utan att lyckas.

Tyvärr har vi en ansträngd boendemarknad med för lite boende. Ännu svårare är det för dem som saknar inkomst och har betalningsanmärkningar. Vi förutsätter att du har försökt vända dig till vänner och familj för tillfälligt boende men utan framgång.

Du skriver att du inte har problem med missbruk eller psykisk ohälsa och har framtidsmål om att få ett arbete och att kunna få ordning på din ekonomi, vilket är en god förutsättning för att lyckas.
Då du redan är aktiv själv i din bostadssökande, råder vi dig att fortsätta med det. Samtidigt kan du alltid ansöka om boende på det socialtjänstkontor du tillhör utifrån var du är folkbokförd, det även om du tidigare fått avslag. Vårt råd är att ansöka, framförallt om det har skett en förändring som gör att det tillkommit ny information som kan göra att bedömning och beslut blir annat denna gång.

När du ansöker om boende ska det även göras en nödansökan där bedömning görs om du har rätt till boende utifrån nöd, dvs om du står utan boende för natten.

Du kan även vända dig till bostadsrådgivningen där du kan få stöd i att söka boende.

Du når dem via kontaktcentra telefonnr: 040-34 10 00 i Malmö Stad.
Vi önskar dig lycka till och hoppas att du har fått svar på dina frågor!

Vänligen

Soctanterna

Soctanter