Oro för min 20 åriga son

Hej! Jag har en son som precis fyllt 20 år. Han har hoppat av sina gymnasiestudier och trodde att han skulle kunna få ett jobb hur lätt som helst. Han har varit utan aktiviteter sen oktober och därmed ingen inkomst. Vi känner att det börjar bli svårt att sörja för honom ekonomiskt. Han har ADHD och dyslexi och hade många F från grundskolans betyg. Dock godkänd i svenska och engelska. Matten säger han att han har läst in under sin tid på gymnasiet men vi har inte sett något bevis för detta. Vi har i princip tvingat honom att anmäla sig till kurser på komvux men vet inte ännu om han kan bli antagen. Vad finns det för möjlighet för honom att få tex socialbidrag? Finns det något stöd som han kan få för att komma igång med aktiviteter och ev jobb/studieansökningar? Tycker att vi har varit väldigt måna om honom men ändå så känns det som att han inte säger hela sanningen till oss. Vi känner att vi är vid reps ende. Hur ska vi göra för att han ska ta sitt vuxenansvar?

Fundersam mamma

Kommentarer

Hej!

Du beskriver att du är orolig för din unga vuxna son gällande hans sysselsättning och ekonomiska situation. Det kan vara en svår tid när barnen blir unga vuxna och själv ska skapa sin framtid ta mer ansvar och samtidigt som du som förälder inte längre har samma insyn som tidigare.

Din son har rätt att ansöka om försörjningsstöd hos socialtjänsten. Ansökan görs vid det socialtjänstkontor som tillhör din son utifrån hans folkbokföringsadress. Vid ansökan kommer det att begäras in underlag för inkomster och utgifter för vidare utredning som mynnar ut i beslut om din son har rätt till ekonomiskt bistånd eller ej.

Du beskriver att din son skulle behöva komplettera upp sina betyg som till viss del är ofullständiga. Vad gäller motivering för vidare studier kan det vara en god idé att prata med en studievägledare. Vid studier på Komvux får han studiebidrag.

Vi vill även råda er att försöka motivera er son till att kontakta Arbetsförmedlingen för dels förhöra sig hur arbetsmarknaden ser ut samt ställa sig till arbetsmarknadens förfogande. Vid arbetsförmedlingen finns även coacher som kan vara till hjälp för vidare mål inom arbetsmarknaden. Du säger att din son har diagnoser och utifrån det finns det hjälp och stöd att tillgå både på arbetsförmedlingen och vid eventuella studier.

Vi hoppas att vi har kunnat besvara dina frågor!

Vänligen

Soctanterna

Soctanter