Gravid ung ensam kvinna

Hej En bekant invandrad kvinna är ganska nygift och nyligen anhöriginvandrad. Har tidsbegränsat uppehållstillstånd. Blev misshandlad, gravid och bor nu i skyddat boende. Skall nu planera för ett eget boende i annan stad. Hon har inga vänner i Sverige. Jag är oroad över hur det ska gå för henne att bo ensam, vara höggravid och hur hon ska ta sig till förlossning mm och alla frågor det medför att vara nybliven oerfaren mamma. Hur ska hon klara det dagliga livet med barnet, handla mat, inreda bostad, skaffa allt som behövs till sig själv och barnet. Hon ska nu söka bostad men det är ju helt ogörligt på bostadsmarknaden med flera års kö. Vem kan stötta henne. Hade tänkt att jag skulle kunna vara till hennes hjälp men nu måste hon söka sig från orten. Vi har telefonkontakt nu men jag är rädd för att det dras in om man tycker det är en risk eftersom jag känner båda parterna. Fadern vill inte ta något ansvar för att hjälpa till och det får han väl inte heller. Jag känner o. ro för hur det ska gå. Nu undrar jag om ni kan ge svar på hur stöttas hon? Socialen här har ju tystnadsplikt så där lär jag inte få veta något. Kan ni skingra min oro..? Vilken hjälp får hon?

Jeppe

Kommentarer

Hej!

Du beskriver att en bekant till dig har varit i ett destruktivt äktenskap som hon nu tagit sig ur. Vad bra att hon lyckats med detta och så fint att du försöker hjälpa henne med det du kan.

Du berättar att din bekant bor på skyddat boende och det finns en planering om att hon snart ska flytta till eget boende. Bedöms hon inte längre vara i behov av skyddat boende så åligger det henne själv att söka och hitta annat boende. Hon kan alltid fråga efter hjälp och stöd av boendepersonalen och socialsekreterare.

Om er kontakt begränsas i dagsläget på grund av hennes rådande situation så kanske ni kan hitta andra trygga sätt att hålla kontakten på.

Vänligen
Soctanterna

Soctanter