Dement pappa är våldsam mot mamma

Min pappa är dement sedan flera år. Han bor tillsammans med min mamma som är frisk. Pappa har vid tre tillfällen senaste halvåret blivit arg och då tryckt upp mamma mot väggen, puttat henne, hållit henne hårt i armen. Mamma har såklart blivit rädd och hon har fått ont och blåmärken. Har inte sökt sjukvården.
Mamma har inte anmält detta men både jag och mina syskon tycker att hon måste göra det. Hur går vi tillväga? Pappa står på kö för att komma till växelvård på särskilt boende men nu i coronapandemin är det inte aktuellt. Mamma har kuratorskontakt på minneskliniken. Pappa har ledsagare.
Ska mamma ringa social jour då pappa blir våldsam nästa gång? Ska hon ringa polisen 112? Ska hon anmäla det som hänt redan nu? Till vem isåfall? Det känns fel att vänta på att det ska hända igen.
Pappa har aldrig varit våldsam mot någon då han var frisk, detta är ett helt nytt beteende.

Oroliga döttrar

Kommentarer

Hej!

Du beskriver hur din pappa blivit personlighetsförändrad sedan har blev dement och att han nu visat upp våldsamt beteende mot din mamma, något han inte gjort innan han blev sjuk. Att ha en närstående som får demenssjukdom kan vara väldigt svårt och påfrestande då beteenden kan ändras och minnet hos den sjuke kan svika. Så bra att du vill hjälpa din mamma, för hon ska inte behöva utsättas för våld eller behöva känna sig otrygg i sitt eget hem.

Ni syskon eller din mamma kan ta kontakt med biståndshandläggaren som har hand om din pappas ärende för att lämna information om vad som har hänt. Hon kan beskriva händelserna och hur de påverkar henne. De våldsamma händelserna bör ses som ett skäl att skynda på processen att din pappa får komma in på särskilt boende. Det är nog bra om du eller dina syskon kan var ett stöd för er mamma och hjälpa henne.

Din mamma eller ni syskon kan såklart också vända er till polisen för att göra en anmälan. På så sätt vet polisen vad som har hänt och kommer ha den informationen om det skulle hända igen. I en akut situation bör din mamma ringa polis. Polisen är de enda som har befogenheter att hantera andra människor och exempelvis lyfta bort dem om det är en våldsam situation, det kan inte socialtjänsten göra. Om polis utifrån detta är på plats och bedömer din mamma vara i behov av skydd så kontaktar de i sin tur socialtjänsten. Din mamma kan såklart också på egen hand kontakta socialtjänsten om hon behöver hjälp och stöd.

Vi hoppas din pappa får rätt hjälp så att både han och din mamma kan leva trygga och bra liv.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter