Barnens pappa är alkoholist

Hej,

Jag lever i en relation som är ohållbar för mig och mina barn. Barnens pappa har alkoholproblem som bara eskalerar. Han vägrar söka hjälp och har ingen insikt i sitt problem.
Jag är barnens trygghet och jag litar inte på hans omdöme när han är själv med dem - vår minsta är bara 2 år och hans pappa har somnat på soffan när de varit ensamma hemma och barnet har därmed lämnats utan uppsikt.
Jag går sönder av oro vid blotta tanken på att behöva lämna barnen hos deras pappa "varannan vecka" när jag vet att det redan nu när vi lever alla tillsammans att det inte fungerar. Jag vill absolut inte neka mina barn sin pappa - jag vet att han kan vara en fantastisk pappa, men han är verkligen inte det just nu.
Detta är ENDA anledningen till att jag ännu stannar med honom - jag vågar inte lämna barnen med honom utan uppsikt.
Vilket stöd kan jag som mamma få initialt i en separation från en alkoholist? Vilka krav har jag rätt att ställa på barnens pappa (Kan jag exempelvis kräva av honom att lämna prover hos läkare för att påvisa att han varit nykter innan umgänge med barnen?). Vilken rättighet har mina barn till att vara trygga?

mammamu

Kommentarer

Hej!

Du skriver att barnens pappa har alkoholproblem som bara eskalerar och att han vägrar söka hjälp. Du vågar inte lämna dina barn ensamma med sin pappa utan uppsikt.

Det är verkligen bra att du påbörjar en förändring för er alla. Att som barn växa upp i en familj med missbruk innebär stora risker för barnets fortsatta utveckling. Barn har rätt att växa upp i trygghet.

Du beskriver att du känner stor oro för dina barns pappas förmåga att ta hand om barnen på egen hand och att du därför har fortsatt i relationen. Vid en separation ska du och barnens pappa komma överres om boende, vårdnad och umgänge för era barn. För att det ska bli bra för barnen behöver ni bägge känna er trygga med att den andre föräldern tar väl hand om barnen. Här är det viktigt att ni bägge tänker utifrån vad som blir bäst för barnen.

Du kan inte själv ställa krav på pappan gällande prover m.m om han inte själv går med på det. Familjerätten kan hjälpa till med samarbetssamtal vid separationer det förutsätter dock att ni bägge två vill detta. Är du orolig för hans förmåga att ta hand om barnen kan du ta kontakt med socialtjänsten och berätta för dom om din oro inför separationen.

Vi hoppas att ni hittar en bra lösning tillsammans.

Vänligen
Soctanterna

Soctanter