Lämplighet

Hej!

Har en anhörig som haft ett grovt missbruk av opiater, alkoholiserad far och allvarliga självmordsförsök med LVM tidigare.

Socialkontoret har tilldelat hen en handläggare för att hjälpa hen vidare, efter att ha flyttat tillbaka till sin hemkommun.
En annan anhörig som också är mån om brukaren, har kollat upp dennes läkare och socialhandläggare, och visat sig att socialhandläggaren är dömd för grov brottslighet tidigare, ca 2-3 år tillbaka i tiden.

Det som skrämmer är att denne handläggare jobbar med bl a missbrukare med behörighet att utdöma LVM.
Handläggaren är dömd för grovt rattfylleri efter hemgång från jobbet, med uppsåt. Straff i form av fängelse. Som i övrigt flyttat runt i en liten stad 4-5ggr de senaste 3 åren.
Vi anhöriga har pratat om detta med varandra (vi är medberoende helt enkelt) och därefter med vår familjemedlem som har dessa problem. Hen känner sig förtvivlad och rädd, även väldigt maktlös.

Kan verkligen förstå rädslan framförallt. Vad göra? IVO anmäla eller meddela chefen eller annat?
Man skulle kunna dra många paralleller. Men detta är en patient som mår allvarligt dåligt och omfattas även inom LSS, med autismspektrum som en av huvuddiagnoserna.

Samma socialkontor har känt brukaren sedan länge och det var de som utfärdade akut LVM för ca 5 år sedan. De borde väl vetat bättre med tanke på hur allvarligt det då var?
Rent spontant tänkt, så borde chefen och handläggaren få sparken. Undergräver ju tilliten helt och hållet.

Mvh

Rajka

Kommentarer

Hej!

Vi förstår att du är orolig för din anhörig. Du verkar angelägen om att din anhörig ska få rätt och snabb hjälp.

Du skriver att ni anhöriga har tagit reda på privat information om din anhöriges socialsekreterare och att ni nu ställer er undrande till att denna person ska handlägga er anhöriges ärende. Du undrar om ni kan anmäla till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) att socialsekreteraren har varit dömd för brott. Till IVO kan man anmäla om man blivit utsatt för felaktigt bemötande eller om det finns andra brister i handläggningen. Att socialsekreteraren är dömd för brott anser inte vi vara någon anledning till att man inte kan eller ska få arbeta inom socialtjänsten. Det kan såklart vara olämpligt i vissa fall, men det är upp till arbetsgivaren att avgöra. Du undrar om ni kan anmäla detta vidare till socialsekreterarens chef. Det vi tänker är att det i så fall är något som ni gör i samråd med er anhörige. Ni får lyssna in vad er anhörige tänker uppfattar kontakten med sin socialsekreterare innan ni agerar.

Vi hoppas att vårt svar varit till hjälp!

Vänligen

Soctanterna

Soctanter