Frågor kring ekonomiskt bistånd

Hej!
Min mamma lever nu på socialbidrag efter mina föräldrar skilt sig. Mitt o mina syskons bankkonton är inte kopplade till min mammas konto. Första frågan är: kan min mammas bidrag drabbas om vi tar emot swishbetalningar av vänner m.m? Andra frågan: hur funkar det om jag vill jobba. Jag har tänkt på att börja jobba för att spara till min framtid men känner mig hindrad. Dras pengar av ur mammas bidrag Om jag jobbar och får lön?
Skulle vara mycket tacksam för svar.

En jobbnödig 17 åring

Kommentarer

Hej!

Det låter som att du har fått en jobbig situation efter dina föräldrars skilsmässa. Men det är bra att du är driven och vill ha koll på saker runt omkring dig.

Grundregeln är att föräldrarna är försörjningsskyldig för sina barn tills de fyller 18 år eller som längst till de fyller 21 år om barnet studerar på gymnasienivå eller motsvarande. Vilket menas att det är föräldern som ska se till att betala för kostnader för dig, som exempelvis mat, kläder, hyra. Barns inkomster tas inte med vid bedömning av rätten till bistånd så länge det är under 47 600 kronor, vilket är prisbasbeloppet för 2021.

Om dina kompisar swishar dig mindre summor påverkar det inte dina föräldrars försörjningsstöd. Vi tänker dock att det är bra om du pratar med din mammas socialsekreterare för att få klarhet för vad som gäller för er.

Vi hoppas du har fått svar på din fråga.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter