Ung, Gravid Och Förvirrad

Hej!
Jag bor inte i Malmö utan i Göteborg men skulle hemskt gärna vilja få svar på några ändå.
Jag är 17 år och väntar mitt första barn nu i början av september. Jag bor fortfarande hemma hos min mamma men det känns som att det kommer bli jobbigt när barnet väl kommer eftersom jag har 2 småsyskon som också bor i samma lägenhet. Jag har tagit ett år ledigt från skolan och kommer få de "vanliga" bidragen. Men nu är det så att jag och min pojkvän (pappan till barnet) vill flytta till ett eget ställe för att skapa en så bra miljö som möjligt för nytillskottet dessutom får vi inte den plats vi behöver här. Han har precis skaffat sig ett jobb där han kommer få runt 8000 utbetalt i månaden och det skulle aldrig räcka för att skaffa en egen lägenhet och allt runt omkring.
Kan vi skaffa lägenhet genom socialen tillsammans eller måste jag söka om bidrag själv?
Om vi vill bo tillsammans i lägenheten måste han då betala hälften av hyran, maten, elen osv.?
Om man skulle bli beviljad bidrag från soc, hur mycket rör det sig om i månaden då? Får man så att man kan betala mat, kläder, kommunala resor m.m.?
Måste jag vara 18 för att flytta till en egen lägenhet eftersom min mamma är försörjningsskyldig så länge jag studerar?

anonym

Kommentarer

Hej

Vi förstår att det är många saker som rör sig i huvudet på dig och att du som ung förstagångsmamma känner dig förvirrad. Det måste dock kännas skönt att du har din familj som stöd.

Eftersom vi är baserade i Malmö så är det väldigt svårt för oss att svara på vissa av dina frågor då det på flera områden ser annorlunda ut i Göteborg än i Malmö. Vi skulle därför rekommendera dig att ringa till socialkontoret i din stadsdel och höra efter med dem hur de eventuellt kan hjälpa er. Följ länken nedan för att hitta rätt telefonnummer.

http://www.goteborg.se/wps/portal/hittasocialkontor

Vad vi dock kan svara på är att om man är sammanboende så räknas man som ett gemensamt hushåll och då har man också ett gemensamt ansvar för alla utgifter inom hushållet. För svar på övriga frågor hänvisar vi dock till Göteborgs socialtjänst. Detta dels för att det kan skilja sig åt mellan olika kommuner men också för att du ska få ordentliga svar. Många av de frågor du ställer kräver att handläggaren gör en utredning och därefter en enskild bedömning grundad på just era specifika förhållanden.

Lycka till!

Vänligen

Soctanterna

Soctanter