Vräkning!

Jag blir vräkt på torsdag och soc kan inte hjälpa mig säger dem. Var ska jag vända mig nu? Har ingenstans att ta vägen?

Eggan

Kommentarer

Hej

Det låter som att du befinner dig i en tuff situation och vi förstår att du känner dig stressad.

Då vi fått liknande frågor tidigare bygger detta svar delvis på äldre redan publicerade inlägg.

Bostadssituationen i Malmö är i dagsläget väldigt svår och tyvärr innebär det att många människor har svårt att hitta ett eget boende. Att få hjälp med lägenhet via socialtjänsten är mycket svårt och ges endast i mycket särskilda fall till barnfamiljer.

Du skriver att socialtjänsten inte kan hjälpa dig och vi misstänker att du då menar att de inte kan hjälpa dig att få en lägenhet. När det gäller ett akut behov att få tak över huvudet så är det socialtjänsten som har det yttersta ansvaret och således skall de hjälp dig med detta. Observera att socialtjänsten enbart kan tillgodose det akuta behovet av tak över huvud och är enbart ett stöd för de personer som praktiskt taget bor på gatan. Detta akuta stöd kan mycket väl innebära en säng på ett härbärge för natten.

Om du inte redan står i bostadskön i Malmö så är det en bra idé att ställa sig i den. Ju tidigare man gör detta desto bättre utgångsläge har man sedan i framtiden för att hitta ett eget boende. Detta gör man på Boplatssyds hemsida:

http://www.boplatssyd.se/Pages/Start.aspx

Utöver detta rekommenderar vi också att man söker lägenheter eller andra former av boende genom exempelvis blocket som man hittar på:

http://www.blocket.se

De är i dagsläget den nättjänsten med det absolut största utbudet av annonser om andrahandsuthyrning, inneboendekontrakt och så vidare. Du kan även ta en titt på Malmö Högskolas hemsida. Där finns det en anslagstavla där det ofta annonseras om lägenheter och inneboendekontrakt. Denna sida finner du på:

http://www.mah.se/Ar-student/Anslagstavla/Bostad-Accomodation/

I Malmö finns det även många mindre hyresvärdar. Dessa kan man titta efter i telefonkatalogen och sedan ringa runt till. Ett annat tips är att sprida ut till vänner och bekanta att du letar efter nytt boende. Många gånger förmedlas bostäder genom kontakter.

Vi skulle även rekommendera dig att ta en titt på Skånes norra kommuners hemsidor för att se hur bostadsmarknaden ser ut där. Många mindre kommuner runt om i Sverige har idag problem med att få alla sina lägenheter uthyrda. Är man flexibel så kommer chanserna att hitta en egen bostad vara mycket ljusare än om man bara letar i Malmö.

Detta är bara ett antal tips som vi kan ge och hur man sedan väljer att följa dessa är upp till var och en. Hoppas att du fått något nyttigt tips och att det löser sig för dig.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter