Min kompis är 12 år gammal och tar droger, vad ska jag göra?!

Hejsan! Jag har en liten fråga.

Jag fyllde 18 år i juli och sedan dess har mina föräldrar sagt till mig att vi kommer att flytta tillbaka till ett annat land.

Just nu är mina föräldrar i det landet och letar efter ett hus att köpa, så att de kan flytta in direkt i sommaren 2021.

Vi har haft argument om detta ämne förmodligen mer än 100 gånger. Varje gång jag vägrar och säger "Nej, jag ska stanna här i Sverige" så svarar de med "Du kan antingen följa med oss ​​och eller så kan du hitta ett jobb och bo här själv, eller så kan du stanna hos en släkting". Jag vill inte bo med den släktingen som de föreslår av flera anledningar.

Jag älskar min familj och de älskar mig tillbaka. Men sedan mina föräldrar har berättat om detta beslut har jag haft en riktigt svårt depression. Jag har inte varit fokuserad på min online-skola (Gymnasie 2) alls, förra året fick jag A i de flesta ämnen... men detta året, fick jag F i de flesta ämnen. Allt som jag tänker på är hur jag ska få pengar, hitta en plats att bo i och allmänt, hur min framtid kommer att bli... för jag vill bo i Sverige. Jag har mycket stora drömmar att uppnå och jag vill spendera varje dag på att jobba på dem istället för att stressa.

Ingen (skola, vänner) vet om detta och jag skulle verkligen uppskatta det om jag kan vara anonym, ingen vet heller att jag skriver detta brev. Tack så mycket för att ni läste fram till här och jag skulle verkligen uppskatta det om ni kan hjälpa mig och berätta för mig vad jag ska göra. :(

Jag önskar er ett riktigt gott nytt år!

Med vänliga hälsningar,
(Anonym)

Anonym

Kommentarer

Hej!
Du skriver att du inte vill att någon ska veta att du skrivit denna fråga till oss. När vi publicerar detta svar har vi därför tagit bort en del personlig information från din text.

Du beskriver en svår situation, där du är i kris utifrån var du ska höra hemma när din familj inte längre håller samman. Inget av de alternativ som din familj erbjuder dig tycker du blir bra, och du blir lämnad att själv hitta lösning.

Du är 18 år och går andra året på gymnasiet. Det innebär att dina vårdnadshavare har skyldighet att ta hand om dig tills du tar studenten, men längst till du fyller 21 år. De ska se till att du har någonstans att bo och ekonomi. Det är den lagliga delen. Sedan handlar det om att komma överens, om dina föräldrar har en lösning att du ska bo hos släktingar som du inte vill bo hos, då behöver ni resonera om det. Om du har goda skäl för att det är en dålig lösning måste du säga det, det innebär inte att du själv ska komma på nästa lösning, utan dina föräldrar behöver hjälpa till så ni kan komma överens.

Du har svårt att följa med i skolan, och betygen har gått från A till F på grund av din oro för framtiden. Du behöver prata med skolan och få hjälp, det ska finnas en kurator som du kan ta kontakt med vad gäller din oro. Dina lärare ska kunna lägga upp en plan för hur du ska ta igen studierna. Onlinestudier gör att det kan vara svårare, men kontaktuppgifter till kurator ska finnas på skolans hemsida. Du kan även ta kontakt med studie och yrkesvägledare, denne kan hjälpa dig hur du kan planera med studierna.

Du kan också ta kontakt med vårdcentralen och säga att du har ångest behöver hjälp, det är viktigt att du hittar strategier så du kan klara av vardagen och skolan. Ungdomsmottagningen finns också, de brukar vara duktiga på att möta unga människor med problem.

Du är bra på att uttrycka dig i skrift, och det är tydligt att du har funderat mycket på det du skriver. Det finns inte någon enkel lösning, att du har en god förmåga att beskriva det som bekymrar dig och kan börja be om hjälp är en bra början. Vi hoppas det löser sig för dig, det är bra att du har stora drömmar, fortsätt kämpa för att nå dit du vill. Och tänk på att livet är långt, det du inte kan uppnå nu kan lösas senare, det kan dämpa stressen.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter