Ungdom som röker cannabis

Hej min son har åkt fast två ggr för narkotikabrott men inte haft några droger på sig utan precis rökt på. De tog in honom för urinprov båda gångerna och fick böter. Kan tillägga att han var 20 år då och nu är han 21 år. Jag ringde till soc redan efter första gången anonymt och frågade vad jag kunde få för hjälp och stöd för jag tror inte han slutat. Det svaret jag fick var att "Det är vanligt bland killar i den åldern" och att de inte hade någon hjälp att erbjuda. Jag blev väldigt chockad av detta och besviken. Han bor hemma med mig och jag är ensamstående mamma. Han blev kallad för samtal till soc precis efter andra gången han åkt fast men det var endast för att Trafikverket ville att de skulle utreda angående hans lämplighetsintyg han hade inte av någon annan orsak. Han blev naturligtvis av med detta och vi blev inte erbjudna någon hjälp överhuvudtaget. Jag tror fortfarande att han röker i smyg och det är så synd för han har aldrig varit ett problembarn. Aldrig varit ute och ränt. Röker inte ciggaretter och är aldrig ute och dricker och har inte gjort några andra dumheter. Jag tror att han är deprimerad eftersom han känner sig värdelös. Han klarade inte gymnasiet och söker jobb men inget napp så han har inte haft något riktigt jobb ännu och plus att han nu inte får lov att ta körkort pga spärrtid och sedan prover som skall tas och vara negativa. Är det verkligen så här att man inte kan få något stöd överhuvudtaget. Vet inte vart jag ska vända mig. Tacksam för svar. Mvh orolig mamma

Dada
2020-12-24 10:04

Hej!

Vi förstår det som att din vuxna son har en cannabisproblematik vilket oroar dig. Du skriver att i din kontakt med socialtjänsten efterfrågade du stöd för din son men fick till svar att det inte fanns någon att erbjuda.

Eftersom din son är vuxen behöver han själv söka hjälp för sin cannabisproblematik. Själv kan du som anhörig också göra en orosanmälan om du anser att han behöver hjälp men inte på egen hand vill söka det. Utifrån din beskrivning kan din son behöva motiveras för att få hjälp med sin problematik. Lagstiftningen är utformat på så sätt att den enskildes självbestämmande är mycket stark och man ska så långt som möjligt erbjuda frivilliga insatser. Det är enbart om personen utgör en allvarlig fara för sig själv eller andra att man kan överväga tvångsinsatser.

Du som vuxen och boende i Malmö kan vända dig till Öppenvårdshuset Gustav som erbjuder samtalsstöd åt anhöriga till missbrukare. Läs mer på:

https://malmo.se/Service/Stod-och-omsorg/Stod-till-anhoriga/Stod-for-an…

Hoppas du har fått svar på din fråga!

Vänligen

Soctanterna