Fått spädbarnsutrustning.nr1

Hej, jag undrar en grej, om jag är arbetssökande, och har försörjningsstöd nu
Så fick jag beslut om spädbarn utrustning, nästa månad har jag föräldrar penning, och kanske då är över normen, jag vet inte för har aldrig fått det innan, men får jag ändå spädbarnsutrustningen efter barnet har fötts, jag menar om jag har rätt till det? Eftersom jag sökte när jag inte hade någon inkomst. Jag har ingenting till barn eller så, men kollar runt och försöker göra en planering...det behövs ju så otroligt mycket. Har ni tips?

Undrar

Kommentarer

Hej!

Grattis till ditt blivande barn! Det är klokt av dig att ställa frågor och planera så mycket det går inför förlossningen.

Du skriver att du uppbär försörjningsstöd och att du har ansökt om spädbarnsutrustning samt fått beslut för detta. Du skriver också att du redan nu vet om att du kommer få föräldrapenning nästa månad. Då bör du också kunna ta reda på hur mycket som kommer betalas ut i föräldrapenning. Detta gör du genom att ta kontakt med Försäkringskassan. Du kan sedan meddela din handläggare om det beloppet så att hen kan ta upp det som en inkomst inför nästa ansökan om försörjningsstöd.

Ansökan om försörjningsstöd görs månadsvis. Även om du fått beslut för en period så kan det göras andra beslut för nästkommande period. Det innebär att om du fått ett beslut på att du är berättigad spädbarnsutrustning denna månad på grund av att du ligger på ett underskott, så kan det beslutet ändras nästa månad om du ligger på ett så pass stort överskott att du bedöms kunna bekosta spädbarnsutrustning själv.

Eftersom det kommer tillkomma ytterligare en person i ditt hushåll så kommer du beräknas ha mer utgifter i och med det. Det kan alltså mycket väl vara så att du fortsättningsvis kommer ligga på ett underskott trots din föräldrapenning, men vi kan inte svara på om det är så.

Du skriver att du inte har någonting till barnet och vi förstår att det känns som att det behövs hur mycket som helst till en nyfödd. Det är bra att du planerar så att du har de flesta inköp färdiga innan barnet kommer. Det kan vara skönt att bara få fokusera på sitt nyfödda barn när det väl är fött. Det är svårt att ge tips på vad just du behöver för ditt barn. Blöjor, kläder för de första veckorna, en säng, en barnvagn, lite flaskor och nappar är saker som de flesta vill ha redo inför att barnet kommer.

Vi råder dig att ta kontakt med din ekonomihandläggare för att reda ut eventuella frågetecken inför den nya familjemedlemmens ankomst. Vi kan svara på frågor som gäller mer generellt kring ekonomiskt bistånd, men din handläggare kan bäst svara på frågor gällande just din ekonomi.

Lycka till med allt nu!

Vänligen
Soctanterna

Soctanter