Gravid och bor hemma

Hej ! jag är 18 år, bor hemma och har precis fått reda på att jag är gravid. Jag går i gymnasiet och pluggar upp mina betyg för att kunna komma in på en linje. Pappan vill inte finnas med i bilden. Jag bor med min familj och det finns knappast plats för mig, så det kommer inte kunna funka att bo hemma med ett barn. Kan jag få hjälp med boende? Och bidrag? Hur ska jag göra för att kunna få nåt eget ? Jag kan verkligen ingenting om sånt här. MVH

18 åring gravid hemma

Kommentarer

Hej!

Du har just fått reda på att du är gravid och du bor hemma. Nu har du frågor om vad som gäller med hjälp av boende och olika typer av bidrag.

För det första skulle vi rekommendera dig att kontakta mödravården. De brukar vanligtvis kunna erbjuda även socialt stöd, något som skulle kunna vara hjälpsamt för dig när det nu kommer bli stora förändringar i ditt liv.

Som vi förstår det vill inte den person som bidragit till att du nu är gravid vara med och bilda en familj med dig. Han kommer ändå att vara tvungen att betala underhållsstöd, det är en skyldighet som du kan läsa mer om på Försäkringskassans hemsida.

Det är även Försäkringskassans hemsida som du kan läsa mer om föräldrapenning, barnbidrag och eventuellt bostadsbidrag.

Socialtjänsten gör individuella bedömningar av varje persons ansökan. Det går inte för oss att ge ett generellt svar på om just du kan få hjälp med boende. Vänd dig till socialtjänsten där du bor och fråga hur du ska gå till väga för att ansöka om boende. Generellt sätt är inte socialtjänsten en bostadsförmedling.
Så, sök socialt stöd, vänd dig till Försäkringskassan och kontakta socialtjänsten där du bor.

Hoppas det löser sig för dig på bästa sätt.

Vänligen
Soctanterna

Soctanter