Orosanmälan/polisanmäld

Min dotter 4 år har sagt på förskolan att jag slagit henne. Detta är naturligtvis inte sant och jag blir illamående utav bara tanken på det. Förskolan gjorde en orosanmälan till soc som gjorde en polisanmälan.
Jag blev uppringd av polisen som säger att de hämtat henne till förhör och att de sen kört henne tillbaka till förskolan. En åklagare har suttit och lyssnat på förhöret med dottern och bestämt sig på plats för att inte väcka åtal då hen inte finner några belägg för åtal (det är ju inte sant). Socialtjänsten ringer upp mig senare och berättar att de ändå tänker göra en utredning på familjen. Trots att de redan funnit att det inte finns något att gå på (de va också med och lyssnade på förhöret). Behöver jag oroa mig för vad min dotterns lögn kan orsaka?
Förskolan anmälde endast baserat på hennes ord då inga fysiska bevis finns. De upplever att hon fått en personlighetsförändring på sista tiden vilket jag tog upp med förskolan själv för ett tag sedan. Händelsen skulle dessutom ha ägt rum när jag inte var hemma.
Samma förskola har slarvat med blöjbyten och jag har flertalet gånger genom åren hämtat med gamla bajsblöjor så barnet fått sår. Samma dotter fick esbl från förskolan (resten av familjen testade negativt). Jag har 0 förtroende för förskolan och har en klump i magen nu då sonen ska skolas in i februari. Pappan är hemma med honom medans jag i stort sett spenderar dygnet runt på sjukhus nu å jobbar i Corona tider

Orolig
2020-12-09 06:18

Hej!

Vi förstår av det du skriver att du har hamnat i en situation som du inte förstår och att du oroar dig för vad som ska hända.

Utifrån din beskrivning, har förskolan handlat efter de riktlinjer som finns då det finns misstankar om att ett barn far illa, det vill säga; anmälan till socialtjänsten som gör en anmälan till polisen. Du skriver att åklagaren beslutat att lägga ned förundersökningen. Det kan i vissa fall vara så att brott inte går att styrka då det saknas underlag/information.

Det åligger socialtjänsten att verka för att barn är trygga, varför socialtjänsten ändå kan besluta att inleda utredning.

I vissa fall kan det vara så att det finns någon sanning i det barn uttalat och i vissa fall kan det vara tecken på att något annat inte står rätt till, även om det inte handlar om fysiskt våld. Det kan också vara tecken på att något hänt barnet utanför familjen.

Socialtjänstens uppgift är bland annat att på olika sätt stödja föräldrar/barn, så att föräldrar kan stödja barn på bästa sätt och att barnen ska känna sig trygga.

Vi tror att du blir lugnare när du pratat med handläggare i ert ärende. Om möjligt, ta kontakt med handläggare och försök att påskynda ert första samtal.

Vänligen

Soctanterna