Kan jag snälla bli omhändertagen?

Hej!
Jag är en 16-årig tjej. Jag mår dåligt av att bo hemma och man vet aldrig vad som kan hända. Min pappa har slagit min storasyster men inte mig. Han har skrikit att jag är en hund osv. Detta händer inte regelbundet eller dagligen utan kanske några få gånger per år. Jag får flashbacks av händelserna hela tiden och då blir jag bara på dåligt humör och ser ut som om jag är gråtfärdig men jag försöker gömma det i skolan så mycket det går. Jag och min storasyster bor med min mamma just nu och hon kallar min storasyster fet och tjock varje dag så att hon själv börjat kalla henne för tjock. Jag vet att hon mår dåligt men hon gömmer det bara hela tiden. Min mamma jämför mig hela tiden med min kusin som hon favoriserar. Hon beter sig helt annorlunda när min kusin är i närheten. Hon vill liksom inte ha något med mig att göra när min kusin är närvarande. Hon är sur, irriterad och bara mår dåligt när min kusin inte är där och när min kusin kommer så är det som om alla hennes bekymmer är borta. Hon berättar allt för min kusin. Jag känner mig utelämnad eller hur man nu ska beskriva det. Jag vill inte säga att min mamma är narcissist men hon visar verkligen väldigt många tecken på det. Hon försöker hela tiden påverka mina tankar och sanningen. Hon manipulerar mig hela tiden och det är något hon aldrig skulle erkänna. Jag orkar verkligen inte längre. Jag skär mig själv med en kniv för att ibland få bort smärtan och ibland få bort tomhetskänslan. Jag vill leva men vill bort från min familj. Jag har blivit klöst och slagen av min storasyster. Om jag berättar allt det här för en lärare och läraren anmäler till soc, kan de då MED SÄKERHET tvångsta mig från mina föräldrar även om mina föräldrar börjar ljuga och säger att det är jag som är barnslig och inte vet nåt? Kan de använda lvu direkt? Jag är inte i direkt fara just nu men jag vill bort från vad mina föräldrar gör dagligen mot mig och min syster. Och nu under Corona är man hemma hela tiden vilket inte gör något bättre. Jag vet att de inte kommer ändra sig för jag har varit hos socialen men för att mina föräldrar var så bra på att prata ur sig så la de ner allting och nu är allt som innan. Soc trodde verkligen på mina föräldrar men snälla!! Nej. De är till och med manipulerande för andra vuxna. Vad kan jag som 16-åring göra då? Snälla. I ett sådant här fall, kan soc använda lvu direkt?
/ 16-årig tjej som snart ger upp men som inte vill ge upp.

Kan soc använda lvu/ tonåring

Kommentarer

Hej!

Det är stark av dig och skriva till oss om råd för att försöka förändra din situation. Jag råder dig att prata med någon på skolan som du känner förtroende för och som kan stötta dig. Utifrån det du beskriver kommer en anmälan om barn i fara att skickas till socialtjänsten som kommer att utreda din situation. Du har då möjlighet att beskriva och berätta vad du utsätts för i hemmet och att du behöver hjälp och stöd. Du kan då också uppge att du inte vill bo hemma och vilka farhågor du ser när dina föräldrar träffar socialtjänsten.

Att omhänderta någon för LVU kräver att vissa kriterier måste vara uppfyllda och besluten fattas av förvaltningsrätten. Vi kan inte uttala oss i enskilda ärenden men det viktigaste nu är att du berättar för någon hur du mår för att få hjälp.

Modigt av dig att söka hjälp.

Vänligen

Soctaterna

Soctanter