Rådrum

Helt desperat.....fick brev från soc igår, har tre månaders rådrum för att hitta
en billigare lägenhet...
Har en trea. pg.a. olika omständigheter har barnen inte sovit här sedan i somras,
dock har dom varit här nästan varje dag!! Fikat, data kompisar m.m.
Soc anser attlägenheten är för stor för en pers. Suck! Vad ska jag göra!? 3 månader!
Kan inte hitta mindre lägenhet här på så kort tid

Förrut accepterade soc att barnen sov här varannan helg ca. 10 dygn per månad, då var det inga problem med hyran
Efter att min dotter flyttade hit o bodde här ett par månader i våras, jag klarade inte av det, hade otaliga gallstens anfall + att jag har alkoholmissbruk, jag bröt ihop, sedan dess har inte barnen sovit här, fastän vi träffas nästan varje dag. Skriver dagbok för att bevisa det för soc, hur ofta vi träffas, hur ofta barnen är här m.m.

Soc kan tydligen ge uppskov om man bevisar att man sökt lägenheter aktivt....
Känns som om jag hänger på en lös tråd, som kan brista när so helst.....

Gunilla
2010-11-25 17:47

Hej

Vi kan förstå att det känns stressande att befinna sig i den situationen som du gör. Som du skriver så är det inte helt lätt att finna ett boende i Malmö men det är viktigt att vara medveten om att ett rådrum inte är ett beslut om att avslå en viss del av hyran. Detta innebär att om din socialsekreterare har meddelat ett rådrum på hyreskostnaden så ska du göra vad du kan för att bidra till att finna en billigare lösning. Du har alltså helt rätt i att om du under dessa månader aktivt söker annat billigare boende och gör allt du kan för att minska din boendekostnad så kan rådrummet förlängas när de tre månaderna har löpt ut.

Om du av någon anledning anser att ett rådrum om att sänka din hyreskostnad inte är skäligt så prata med din socialsekreterare och förklara din situation. Du har även rätt att överklaga rådrummet till förvaltningsrätten för ytterligare en prövning av skäligheten.

Ett tips för att hitta ett annat boende är att du frågar din nuvarande hyresvärd om det finns någon möjlighet att byta boende inom fastigheten eller till någon annan fastighet om din hyresvärd äger flera. För att byta bostad kan du också registrera dig hos MKB och skapa en bytesannons. Detta kan du göra oavsett om din nuvarande bostad är en MKB-fastighet eller inte. Registrerar dig gör du på MKBs hemsida:

https://www.mkbfastighet.se/templates/ChangeApartment.aspx?id=2032

Om du inte redan står i bostadskön i Malmö så är det en bra idé att ställa sig i den. Ju tidigare man gör detta desto bättre utgångsläge har man sedan i framtiden för att hitta ett boende. Detta gör man på Boplatssyds hemsida:

https://www.boplatssyd.se/Pages/Start.aspx

Utöver detta rekommenderar vi också att man söker lägenheter eller andra former av boende genom exempelvis blocket som man hittar på:

https://www.blocket.se

Det är i dagsläget den nättjänsten med det absolut största utbudet av annonser om andrahandsuthyrning, inneboendekontrakt och så vidare. Du kan även ta en titt på Malmö Högskolas hemsida. Där finns det en anslagstavla där det ofta annonseras om lägenheter och inneboendekontrakt. Denna sida finner du på:

https://www.mah.se/Ar-student/Anslagstavla/Bostad-Accomodation/

Du skriver även att du har ett alkoholmissbruk. Om du känner att du vill prata med någon om detta så vill vi tipsa om Öppenvårdhuset Gustav. De riktar sig bland annat till missbrukare över 18 år som vill ha behandling i öppenvård samt till deras anhöriga. Det är kostnadsfritt och du kan gå i individuella behandlingssamtal eller i grupp. Du kan läsa mer om Öppenvårdshuset Gustav, deras verksamhet samt hur ni kommer i kontakt med dem, här:

https://www.malmo.se/Medborgare/Social---familjefragor/Missbruk--beroend…

Du kan också vända dig till Individ- och familjeomsorgen i din stadsdel för att komma i kontakt med en socialsekreterare som arbetar med missbruk. Nedan finner du nummer till de olika stadsdelarna.

Centrum Tel: 040 34 58 70
Husie Tel: 040 34 62 14
Fosie Tel: 040 34 57 00
Hyllie Tel: 040 34 57 76
Limhamn-Bunkeflo Tel: 040 34 63 35
Kirseberg Tel: 040 34 60 30
Oxie Tel: 040 34 38 48
Rosengård Tel: 040 34 51 30
Södra innerstaden Tel: 040 34 58 92
Västra innerstaden Tel: 040 34 38 30

Vi hoppas att vi med vårt svar har kunnat hjälpa dig lite med dina tankar och funderingar. Du är mer än välkommen att återkomma om du har fler frågor.

Vänligen

Soctanterna

Måste bara få ställa en fråga angående ert svar:
När själva beslutet kommer om att hela hyran inte beviljas kan det ju överklagas precis som vilket annat beslut som helst. Men kan man överklaga själva rådrummet? Det är väl ju inget beslut.

Gillar verkligen detta forum! är en utmärkt idé! fortsätt så! :D

Hej

Vad kul att du uppskattar forumet! Det är också jättebra att du återkommer när det är något vi behöver förtydliga.

Rådrummet kan ses som ett beslut i sig och kan därmed överklagas till förvaltningsrätten. Om du vill göra detta så ska du uppge varför du anser att din hyra inte ska sänkas.

Du kan också, då rådrummet börjar löpa ut, begära förlängning. Du ska då kunna visa att du aktivt har försökt att sänka din hyreskostnad. Du kan också bifoga utdrag från t.ex. Kronofogden om det är så att du är skuldsatt.

Hoppas att du är nöjd med vårt svar, återkom gärna igen om du undrar något mer.

Vänligen

Soctanterna

Mycket intressant diskussion och givande svar. Men det finns några saker till att lyfta fram här:

För det första är skäligt rådrum fyra månader enligt SOSFS 2009:23, sidan 8, som berör just rekvisitet "skäligt rådrum" vid oskäligt höga boendekostnader:

"Med skäligt rådrum avses en tidsperiod som i regel inte understiger fyra månader från den tidpunkt då den enskilde fick information om nämndens bedömning."

För det andra kan socialnämnden i princip inte avslå den högre hyran utan vidare så länge biståndsklienten själv aktivt medverkar till att sänka sina boendekostnader, vilket framgår av samma författning ovan:

"Nämnden bör även godkänna den faktiska boendekostnaden så länge den enskilde aktivt medverkar till att finna ett billigare boende eller på annat sätt försöker sänka sina boendekostnader."

Ibland - dock inte vanligt enligt min erfarenhet - brukar socialsekreterare replikera på t.ex. detta att SOSFS 2009:23 inte är bindande föreskrifter. Nej, det stämmer, det är Socialstyrelsens allmänna råd och sådana är inte juridiskt bindande. De ska inte tillämpas men bör tillämpas. I inledningen av dessa råd beskriver Socialstyrelsen mycket träffande den giltighet som dessa allmänna råd har såsom juridisk auktoritetskälla:

"Allmänna råd innehåller rekommendationer om hur en författning kan eller bör tillämpas och utesluter inte andra sätt att uppnå de mål som avses i författningen."

Det viktigaste i sammanhanget är målen i författningen, här socialtjänstlagen (2001:453), med anslutande författningar på främst socialrättsområdet.

I det sammanhanget är det bra att lyfta fram kommunens yttersta ansvar enligt 2 kap. 2 § 1 st socialtjänstlagen:

"Kommunen har det yttersta ansvaret för att de som vistas i kommunen får det stöd och den hjälp som de behöver."

I ljuset av socialtjänstlagens målparagrafer och allmänt hålla krav kan man ej sällan få stöd ur t.ex. SOSFS 2009:23 och som i ett fall som detta ändå få den högre hyran godkänd så länge man aktivt medverkar till en förändring. Det är naturligtvis då viktigt att tänka på att dokumentera alla åtgärder man som enskild vidtar för att kunna styrka sitt yrkande.

Det är roligt att se hur ni engagerar er i varandras frågor här i forumet! Ju mer kunskap som delas desto bättre blir det.