Snart På Gatan Med Min Son

Jag har heltidsjobb i Malmö samt en son på 13 år som bor hos mig på heltid. Pappan finns i Thailand och är ej kapabel att ta hand om min son. Jag har under ett års tid intensivt letat lägenheter på Boplats Syd och Blocket. Jag kan betala högst 5000 kr per månad. De som hyr ut enstaka rum i sina lägenheter vill hittills ej ha både en mor och en son som hyresgäster. Blockets priser på lägenheter är vidare oskäligt (och olagligt?) höga. En liten 2:a kan utan vidare kosta 7-8000 per månad. Vad gäller Boplats Syd är min bedömning att det kommer ta minst ett halvår till innan jag är långt framme nog i kön för att få bostad. Jag kan ej få lån till att köpa bostad då jag under en tidigare period av arbetslöshet tog för mycket lån. I början av december går mitt andrahandskontrakt för en liten lägenhet i Malmö ut. Hyresvärden är fullständigt ovillig att förlänga kontraktet trots att han känner till min situation i detalj. Då jag ej har nära vänner i Sverige kommer jag och min 13-årige son hamna på gatan om någon månad - trots att jag har fast jobb. Finns det något Soc kan göra för att hjälpa mig?

Gäst
2011-01-04 14:11

Hej

Det låter som om du har gjort allt som står i din makt för att lösa din boendesituation. Det är också mycket bra att du är ute i god tid för att söka svar på dina frågor.

För att ta reda på om det finns möjlighet att förlänga ditt andrahandskontrakt även om hyresvärden motsäger sig detta rekommenderar vi att du vänder dig till hyresnämnden i Malmö. Du når dem måndag-fredag kl 9-12 på nummer 040 -35 34 00. Hos hyresnämnden kan en hyresgäst söka tillstånd om hyresvärden inte går med på en andrahandsuthyrning av lägenheten. I regel lämnar inte hyresnämnden tillstånd för mer än ett år åt gången. Om hyresvärden inte går med på fortsatt uthyrning kan förstahandshyresgästen söka nytt tillstånd hos hyresnämnden. Hyresnämnden kan lämna tillstånd till uthyrning i andra hand dels om förstahandshyresgästen på grund av ålder, sjukdom, tillfälligt arbete eller studier på annan ort, längre utlandsvistelse, särskilda familjeförhållanden - som när hyresgästen ska inleda ett samboförhållande eller andra liknande situationer - har beaktansvärda skäl för att hyra ut eller på annat sätt upplåta lägenheten i andra hand, dels om andrahandshyresgästen är en skötsam person. För vidare information och för att göra en ansökan gå in på följande länk:

https://www.hyresnamnden.se/templates/DV_InfoPage____1008.aspx

Du skriver att du redan har sökt lägenheter på såväl blocket som boplatssyd, vilket är jättebra. Ett tips är att kika in på följande länk:

https://mah.se/Ar-student/Anslagstavla/Bostad-Accomodation/

På denna sida annonserar studenter och privatpersoner om rum och lägenheter som uthyres.

Tillgången på bostäder i Malmö är dessvärre begränsad och socialtjänsten kan endast i mycket särskilda fall hjälpa till med lägenheter och då främst till barnfamiljer.

Är behovet akut kan man söka sig till socialtjänsten i den stadsdel man tillhör för att få stöd eller råd kring den egna boendesituationen. Vet man inte vilken stadsdel man tillhör kan man ringa till Malmö stads växel på telefonnummer 040-34 10 00 och genom dem bli kopplad rätt. Observera att socialtjänsten enbart kan tillgodose det akuta behovet av tak över huvud och är enbart ett stöd för de personer som praktiskt taget bor på gatan. Detta akuta stöd kan innebära en säng på ett härbärge under natten.

Hoppas att du fått svar på din fråga, annars tveka inte att återkomma.

Vänligen

Soctanterna

Kan vara värt att notera att i den rättsliga relationen vid andrahandskontrakt är den som har förstahandskontraktet hyresvärd gentemot hyresgästen i frågeställningen.

Avtalssituationen enligt hyreslagen (12 kap. jordabalken) och bostadsrättslagen (1991:614):

Avtalsrelation I:
Hyresvärd 1: bostadsbolaget eller om lägenhet med bostadsrätt: bostadsrättsföreningen

Förstahandskontrakt

Hyresgäst 1: den som står på förstahandskontraktet eller om lägenhet med bostadsrätt: bostadsrättsinnehavaren

Avtalsrelation II:
Hyresvärd 2: hyresgäst 1 som hyr ut lägenheten helt (med godkännande av hyresvärd 1) eller delvis (godkännande behövs ej) i andrahand

Andrahandskontrakt

Hyresgäst 2: den som står på andrahandskontraktet

Det framgår inte vilken av hyresvärdarna det är frågan om, även om det kan förutsättas vara hyresvärd 1 som avses.

Är det bostadsbolaget det är frågan om, så har andrahandshyresgästen ingen talerätt i hyresnämnden, eftersom godkännande av andrahandskontraktet är en del av förstahandskontraktet, inte av andrahandskontraktet. I sådant fall torde det vara tämligen meningslöst för hyresgäst 2 att omförhandla ett avtal som han eller hon inte är part i, d.v.s. förstahandskontraktet. Den som har förhandlingsmöjlighet och därpå följande talerätt i hyresnämnden i det fallet är i så fall hyresgäst 1.

Emellertid så gäller hyreslagens regler även i partskonstellationen mellan hyresvärd 2 och hyresgäst 2, där hyresvärd 2 då alltså är samma avtalssubjekt som hyresgäst 1. Med ett sådant avtal följer de sedvanliga skyldigheterna (både dispositiva och indispositiva bestämmelserna i hyreslagen). Specialregler gäller vid t.ex. andrahandskontrakt. T.ex. saknar hyresgäst 2 i princip besittningsskydd de två första åren (12 kap. 45 § jordabalken). Efter två år kan andrahandsparterna upprätta ett särskilt avtal om fortsatt avsaknad av besittningsskydd (12 kap. 45 a § jordabalken), men avtalet måste då fastställas av hyresnämnden för att äga rättslig giltighet. Som andrahandshyresgäst har man sålunda en märkbart svag och utsatt position på bostadsmarknaden.