Bo Ensam

Hej, jag är 17år och går på gymnasiet. Jag bor ungefär en halvtimme till skolan, så jag måste pendla mellan staffanstorp och malmö. Jag har sedan ung alltid blivit mobbad i staffanstorp så jag känner mig väldigt osäker att gå ute på gatorna. Där hemma har vi inte råd att jag ska ha ett eget rum, så under 17år har jag aldrig riktigt kunnat ha ett privat liv. Jag mår faktiskt jätte dåligt att bo på ett sådant område där jag måste ha ångest varje gång jag tar en fot utanför ytterdörren. Jag har länge velat flytta till malmö och utan någon lycka att övertala min mamma att flytta dit. Eftersom jag själv studerar i malmö och malmö är det enda området jag trivs på. Så jag har länge velat fixa en egen lägenhet, är det något SOC kan hjälpa mig fixa ? Hur jag kanske ska gå tillväga ? Jag har inget jobb, men jag har försökt söka och jag har ett färdigt CV för att söka in på jobb för kunna betala hyra.

Tack i förhand

Gäst

Kommentarer

Hej

Det är verkligen inte lätt för dig att studera på gymnasiet samtidigt som du inte har ett eget rum att få studiero i! Men du har lyckats så här långt och det är verkligen bra kämpat av dig! Det framgår inte av vad du skriver hur långt du har kvar till studenten men vi gissar att din gymnasieutbildning är 3 år och att du kan fortsätta kämpa och ta studenten.

Även om saker och ting känns kämpiga just nu kanske du har haft tid att tänka på vad du vill göra efter studenten? Det låter som om du vill börja med att jobba direkt och en inkomst är alltid bra att ha. Ska du studera vidare sen? Vilken utbildning är du intresserad av? Det är svaren på de här frågorna som kommer hjälpa dig att planera för din framtid så att du kan bo i närheten av din skola eller ditt jobb. På ditt gymnasium finns en person som kan ge dig olika tips och förslag på vad du kan välja efter studenten. Fråga din kurator eller studie- och yrkesvägledare på skolan.

Eftersom att du är 17 år så är dina föräldrar försörjningsskyldiga gentemot dig. Denna försörjningsskyldighet löper till och med det året du fyller 18 år eller till och med att man fyller 21 år om man fortfarande studerar på gymnasienivå. Försörjningsskyldigheten innebär bland annat att dina föräldrar är skyldiga att se till att du har någonstans att bo oavsett om detta innebär att du bor kvar hemma eller om de bekostar ett eget boende åt dig.

Du skriver att du länge har velat ordna med ett eget boende och detta är något som du kan börja planera för redan nu. Malmö är som du redan upptäckt en populär stad och det innebär också att det är svårt att få bostad i Malmö. Tyvärr är det mycket lätt att bli hemlös i Malmö om man inte tänker sig för och planerar lite framåt. Ofta är det så att ens första boende bara kommer att vara något tillfälligt.

Du är nu 17 år och nästa år är du myndig. Du har då rätt att ta beslut och ta ansvar för en rad saker som du inte har kunnat göra förut. Du kommer bl.a. få rösta. i val, ta körkort och teckna avtal i ditt eget namn. Du kan ställa dig i kö hos Malmös bostadsförmedling redan nu när du är 17 år men du kommer inte att kunna teckna ett hyreskontrakt förrän du fyllt 18 år och har en inkomst per månad som är minst dubbelt så stor som hyran per månad. Det finns billiga 1:or i Malmö som brukar vara reserverade till just studenter men då vill hyresvärden se att du har ett antagningsbesked till ett universitet eller en högskola. För att ställa sig i kö i Malmös bostadsförmedling gå in på:

http://www.boplatssyd.se/Pages/Start.aspx

Ett annat sätt att bo på som är vanligt bland studenter och unga människor med låg inkomst är att ha ett eget rum, men att dela på en större lägenhet. Det kan kännas skönt att ha någon att prata med på kvällarna om man känner sig ensam, och om man känner för att vara ifred, har man sitt eget rum. Det brukar finnas många alternativ att välja mellan om du tittar på länken nedan:

http://www.blocket.se

Det är nog dock bra om du väntar någon månad eller två eftersom det just nu är intag till universitet och högskolor och dessa studenter ofta har ett akut behov av boende och ibland kommer från andra städer eller länder och inte har någonstans alls att bo.

Ett sista tips inför framtida bostadssökning är att ta en titt på Malmö Högskolas hemsida. Där finns det en anslagstavla där det ofta annonseras om lägenheter och inneboendekontrakt. Denna sida finner du på:

http://www.mah.se/Ar-student/Anslagstavla/Bostad-Accomodation/

Hoppas att du har fått några bra tips av vårt svar. Om du har fler frågor så hör gärna av dig igen!

Vänligen

Soctanterna

Soctanter

Det är så att jag försöker skaffa ett jobb, men jag kommer bara kunna jobba under helger och nätter. Tror inte jag kommer få jätte mycket betalt för att kunna betala min egna lägenhet. Jag går på gymnasiet nu och jag börjar bli trött på att pendla varje dag samt inte trivas i min hemort. Jag kommer troligen börja jobba direkt efter min gymnasie utbildning. Jag och en vän har velat flytta ihop i en lång period men min vän hoppade av skolan väldigt tidigt så har inte ens grundskolebetyg, men går till arbets förmedlingen. Min vän är 18år alldeles strax 19år, har ingen inkomst förutom 1000kr för praktik. Jag har bara 1050kr för studie bidrag. tillsammans har vi 2050kr och om jag skulle börja jobba hade jag nog inte fått mer än 4000 kr.

Tyvärr så kommer jag inte från en så rik familj , min mamma är ensamstående med mig och min bror så hon har knappt pengar till att köpa mat till oss inte köpa mig en lägenhet. Jag har tyvärr varit sjuk några dagar nu och skolan började i igår men så fort jag kommer dit igen ska jag försöka prata med kurator och studie- och yrkesvägledare som ni nämner. Eftersom jag studerar ett tag till så undrar jag, om jag skulle kunnat fixat fram en billig 1a för studenter, så hur hade det då blivit när jag gått ut gymnasiet?

Jag vill mer ha ett eget boende än ett eget rum , kanske dela med min vän. Tack för alla tips!!
Mvh

Du verkar veta vad du vill och har redan börjat fundera på olika vägar för hur du skulle kunna bekosta ett eget boende. När det gäller boende är det alltid en bra idé att vara ute i god tid.

Som vi skrev ovan så är dina föräldrar försörjningsskyldiga för dig till dess att du har gått ut gymnasiet. Detta innebär att eftersom du själv inte har tillräckligt med pengar att i nuläget betala för en egen lägenhet så är det dina föräldrars skyldighet att se till att du har någonstans att bo. Då dina föräldrar inte har möjlighet att bekosta annat boende åt dig än det du för närvarande bor i så är det där du får bo till dess att du själv har möjlighet att försörja dig.

Vi står fast vid att det är en bra sak för dig att ställa dig i boplatssyds kö redan nu eftersom väntetiden för att få ett boende i Malmö är lång. Om du ska börja arbeta direkt efter gymnasiet så är studentbostäderna hos boplatssyd inte tillgängliga för dig, eftersom de kräver ett intyg på att man går på universitet eller högskola. Däremot finns det ju andra ettor som inte är avsatta för studenter som man köar till på samma sätt. Tänk dock på att väntetiden är lång och att det kan vara bra att vara inställd på att försöka finna andra lösningar under tiden man väntar. Som exempelvis att titta på blocket eller på Malmö högskolas anslagstavla som vi rekommenderade ovan. Detta kan innebära att man inte får vara helt främmande för att dela lägenhet med någon eller bli inneboende osv. om man ska lyckas få ett boende i Malmö.

Vi vill passa på att säga att få en lägenhet via socialtjänsten i Malmö är mycket svårt och ges endast i väldigt särskilda fall. Oftast då man praktiskt taget står på gatan och då främst till småbarnsfamiljer. Om man befinner sig i en akut situation kan man höra av sig till socialtjänsten för att förhöra sig om möjligheterna men det som då kan erbjudas är tak över huvudet, vilket mycket väl kan innebära en plats på ett härbärge för natten. Detta skriver vi inte för att du ska känna att det är omöjligt att hitta ett boende i Malmö men det beskriver på något sätt hur pass svår bostadssituationen ser ut.

Det verkar ändå som om du är en planerande tjej som vet vart du är på väg. Att du förhör sig om hur du framledes ska gå tillväga visar att du är ansvarstagande. Kör på! Vi önskar dig all lycka till i dina fortsatta studier och hoppas att du hittar både jobb och boende tids nog.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter