"Fakeskriven" Hos Någon Som Går På Soc?

För några år sedan var jag tillsammans med en kille som misshandlade mig fysiskt och psykiskt, efter att det tog slut vill jag därför inte riskera mitt liv och vill inte att den killen ska hitta mig. Pga detta har jag valt att aldrig vara skriven på den adress som jag bor på, eftersom det aldrig polisanmäldes så kan jag inte få skyddat boende på något sätt.

Jag har nyligen flyttat och hyr ett rum som jag har kontrakt på, men jag behöver alltså en adress att skriva mig på eftersom den adress jag stod på inte längre fungerar att stå kvar på (lägenheten är uppsagd).
Jag har en kompis som bor inne i stan, nära var jag passerar med bussen dagligen, min kompis går dock på soc. bidrag.
Finns möjligheten att få skriva sig hos denna vän i samråd med den soc.person som är ansvarig för kompisen, så jag enkelt kan hämta min post utan att bidraget blir påverkat?

Jag har kontrakt som jag kan visa upp på att jag bor på annat ställe.

Gäst

Kommentarer

Hej

Det är riktigt tråkigt att höra vad du har blivit utsatt för. Vi kan förstå att du än idag känner dig rädd och hotad av denna kille.

Först vill vi bara nämna att du i efterhand kan göra en polisanmälan om vad din före detta kille har utsatt dig för. Det han har gjort är inte på något sätt varken okej eller lagligt och man kan bli dömd för de handlingar som han har begått.

För att få skyddade personuppgifter är det inte ett krav att man ska ha intyg från just polisen däremot brukar detta underlätta en utredning som görs innan beslut tas om skyddade personuppgifter. Det viktiga är att de intyg man lämnar in kan styrka en hotbild mot dig. Kanske har du haft kontakt med någon på socialtjänsten eller på en kvinnojour som skulle kunna skriva ett intyg på i vilken situation du har befunnit dig i och vilket hot du fortfarande har mot dig. Bedömning får sen göras utifrån den individuella situationen.

Du kan läsa mer om skyddade personuppgifter på skatteverkets hemsida:

https://www.skatteverket.se/privat/folkbokforing/skyddadepersonuppgifter/...

Du kan också ringa Skatteverket för att få mer information:

https://www.skatteverket.se/omskatteverket/kontaktaoss/ringa.4.18e1b10334...

Enligt folkbokföringslagen är man skyldig att folkbokföra sig på den adressen där man bor. Om du skulle stå skriven på din kompis adress kan det komma att påverka dennes försörjningsstöd. Det kan också påverka andra eventuella bidrag från försäkringskassan. Det är alltid en fördel att diskutera situationer likt den här med sin handläggare då det i slutändan alltid sker en individuell bedömning.

Hoppas att du har fått svar på din fråga. Återkom gärna om du har fler eller andra funderingar.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter

Hej jag har samma fråga.Min Tjej är under 18 år och vill flytta till mig nu. (föräldrar har godkännt detta) Men hur blir det med mitt försörjnings stöd då?För hon kan verkligen inte bo hemma pga alkoholismen i hemmet och hon går redan hos soc för detta

Hej!

Om vi förstår dig rätt så får du försörjningsstöd i nuläget. Vi förstår det också som att din flickvän har kontakt med barn- och familjeenheten inom socialtjänsten på grund av hennes hemsituation. Det märks att du verkligen bryr dig om din flickvän och att du vill hjälpa henne på alla sätt och vis och det är skönt att höra att hon har någon som dig vid sin sida.

Din flickväns föräldrar är försörjningsskyldiga gentemot henne tills den dag hon fyller 18 år och ända tills hon fyller 21 år om hon fortfarande studerar på gymnasienivå. Om de har godkänt att deras dotter bor hos dig och de fortsätter att försörja henne så skulle vi rekommendera dig att kontakta din handläggare för att föra en diskussion kring vad detta kan innebära för ditt försörjningsstöd. Exempelvis så kan posten hushållskostnader påverkas eftersom det då finns fler personer i hushållet som delar på dessa kostnader.

Ta gärna en titt på länken nedan för att få information om riksnorm och belopp för boendekostnad:

https://malmo.se/Medborgare/Social---familjefragor/Nar-pengarna-inte-rack...

Vi hoppas att vi besvarat din fråga och att situationen med din flickvän löser sig på bästa sätt.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter