begäran om att LVU-vård skall upphöra och övergå i frivillig vård, SoL

Hej,
Vad innebär det egentligen att LVU-vården upphör och övergår till frivillig? Vad kan det finnas för vinning för en biologisk förälder att begära detta? Kan det medföra att ett hemtagningsförsök bara kan ske genom att den biologiska föräldern bestämmer sig för att den frivilliga vården skall upphöra?

Bakgrunden till frågan är att biofamiljen har under all de 3 åren barnen varit placerade gång på gång begärt hem barnen. Det har blivit nej varje gång det gått upp i rätten.
Om då en förälder först får ensamvårdnad och sen snabbt därefter kommer det in en begäran om att det skall övergå i frivillig vård. Vad skulle denna person ha fått för "goda råd" av sitt juridiska ombud att välja denna vägen fram? Är det mer troligt då att barnen kommer få tas hem?

Hoppas jag inte snurrat till min fråga alltför mycket.

Skeptisk
2020-11-03 10:54

Hej!

Vi ska försöka bena ut och besvara dina frågor efter bästa förmåga!

För att börja med din första fråga vad som menas med att LVU vård upphör och övergår i frivillighet. Om ett barn är omhändertagen enligt LVU, Lagen om särskilda bestämmelser om vård och unga ska det funnits starka skäl till det. Samt ska alla möjliga frivilliga alternativ enligt Socialtjänsten ha varit uttömda då det ska vara en sista åtgärd för att skydda barnet.

Vad gäller din andra fråga om det finns någon vinst för föräldrarna med att LVU vården upphör, är det svårt för oss att svara på då vi endast besvarar generella frågor. Alla frågor som rör individärenden hänvisar vi till ansvarig socialsekreterare.

Du beskriver att vårdnadshavarna flera gånger försökt få barnen att flytta hem från sin placering, men att socialnämnden inte bedömt det lämpligt. LVU kan kvarstå även om barnet vistas eller flyttar hem. Det föregås alltid av en bedömning om det kan antas vara bäst för att främja vården av barnet, alltså en skyddsbedömning innan. När ett barn placeras utanför hemmet ska det tydligt framgå vad som ska vara uppnått innan barnet ska flytta hem igen, vilket går att finna i en vårdplan.

Hur en hemflyttning hanteras bedöms utifrån flera olika saker framförallt utifrån anledningen till placeringen och vad som förändrats under tiden. Samt kan föräldrarna tillgodose barnets behov med eller utan socialtjänsten stöd och insatser.

Vi hoppas att du har fått svar på dina frågor!

Vänligen

Soctanterna