Fråga

Hej!

Det är så att min vän har begärt hemtagning av sitt barn som är felaktigt omhändertagen och ja det är faktiskt felaktigt och samtidgt önskat att få placeras på ett utredningshem med dottern. Socialnämden avslog ansökan om utredningshem men hon överklagade det.

Men det vi egentligen undrar är, ska hon tänka på nåt speciellt när det kommer till hemtagningen? T.ex När hon ska prata med handläggaren som sk ha hand om det.

Sen även , om det är så att socialnämden ändrar beslut utredningshem och de går med på det. Hur påbörjas då överflyttning från FH till bio mamma? Barnet är ca 1,5 år, så vi förstår ju att man inte bara kommer rycka henne ifrån FH.

En tredje fråga , kan familjehemmet överklaga på nåt sätt? Eller är dem hellt ”stoppade” att göra något?

Jag menar soc ska jobba för återförening. I detta fall gör socialen inte det, trots att det går + att min vän är väldigt sammarbetsvillig. Trots hur mycket socialtjänsten motarbetar henne.

Den soc som placerade dottern till vän , blev tagen på felaktiga grunder och en rad lögner från soc. Men hur kommer det sig att socialtjänsten kan ijuga och använda sin makt för att förstöra för familjer?

Och en sista grej, chefen , högsta chefen lyssnar inte på klagomålen. De står bakom sina kollegor som är diskrimerande, nedvärderande och rasistiska osv. Vad kan man mer göra? Vi har anmält till IVO, DO, JO och överväger att polisanmäla socialtjänsten. Men hon vågar inte riktigt polisanmäla. Vilket jag förstår, då socialtjänsten skulle göra hennes liv ännu mer till ett h*lv*t*.

Vi förstår bara inte hur en myndighet kan använda sin makt så felaktigt sett.

Min vän undrar
2020-10-28 16:14

Hej!

Det är tråkigt att din vän känner sig diskriminerad, och att blivit bemött nedvärderande och rasistiskt. Men så gott att hon har en vän som stöttar henne och hjälpa henne för hur hon kan göra vidare.

Soctanter på nätet har svårt för att uttala sig i specifika ärenden, men vi ska i mer generella ord försöka beskriva vad som kan vara viktigt.
När ett barn ska flytta från familjehem till sin familj är det viktigt att övergången sker i lugn takt.

I de flesta fall sker hemtagningen med en period av succesivt umgänge som efterhand kan utökas om och när det bedöms lämpligt. Du beskriver att din väns barn är 1,5 år och då är tidsperspektivet viktigt, liksom att barnet känner sig trygg, framförallt med kända vuxna som till exempel familjehemsföräldrarna är för barnet. Även miljön bör vara känd och trygg för barnet.

Oberoende om barnet och mamma kommer till utredningshem eller om barnet ska påbörja umgänge med mamma för framtida hemflytt föregås det av en bedömning från socialtjänsten.

Gällande din fråga om familjehemmet kan överklaga, är svaret nej, eftersom de inte är part i ärendet.

Socialtjänstens mål är att alla barn ska kunna återförenas med sina föräldrar, om det är möjligt. Det är hela tiden barnets bästa som socialtjänsten arbetar utifrån. Att barnet får sina grundläggande behov tillgodosedda som omsorg, trygghet, säkerhet och även att barnet får sin känslomässiga utveckling tillgodosedd.

Du skriver att din vän är samarbetsvillig vilket är bra då socialtjänsten arbetar för att möta barnets behov tillsammans med vårdnadshavarna. Vi hoppas att din vän och socialtjänsten kan hitta fram till ett samarbete, men allt som görs ska göras utifrån barnets bästa.

Vad gäller din sista fråga, förstår vi att ni redan har vänt er till de instanser som finns för att lämna klagomål gällande handläggning samt överklagat fattade beslut. Anser ni att socialtjänsten och dess handläggare har begått ett brott ska ni vända er till polisen för vidare utredning.

Vänligen

Soctanterna