Nonchalant socialförvaltning

Hej.

Vi har sedan ca två år tillbaka ett ärende kring barnen aktivt på socialförvaltningen där det bla är en insats med stödsamtal och arbete kring kommunikation.
Mamman som är anmäld 4 ggr för misshandel går inte på mötena, ljuger för handläggarna och fortsätter sin misshandel.
Vi har åtskilliga gånger påtalat detta för handläggaren, som ignorerar anmälningarna som kommer in som skärp, och säger åt oss att vi i princip ska dansa efter mammans pipa för det är så hon vill ha det och sen händer inte mer.
Jag som Sambo har vänt mig till handläggare och chef för verksamheten och begärt ett möte pga min ökade oro för barnen. Men får inte då mamman inte vill att jag ska vara medverkande för jag är inte mamma. Men hennes släkt får medverka. Det känns som att förvaltningen inte arbetar för barnen utan för mamman och bara nonchalerar detta ärende. Vad säger de allmänna principerna om ett ärende där det handlar om upprepat våld i hemmet? överväger en anmälan till IVO och jurist är redan inkopplad.

Bonusförälder ska bara titta på
2020-10-23 10:03

Hej!

Vi förstår utifrån ditt brev att du/ni har en stor oro för barnen utifrån att de utsätts för misshandel av sin moder.

Du skriver att du och din sambo gjort flertalet orosanmälningar till socialtjänsten där barnen är aktuella och där det finns pågående insatser. Du skriver att orosanmälningarna nonchaleras och att socialtjänsten ignorerar oron som inkommer. Vi kan inte uttrycka oss eller svara i individärenden, men om en orosanmälan inkommer till socialtjänsten görs en skyddsbedömning.

I skyddsbedömningen tas ställning till om utredning ska inledas eller ej. När det gäller misstanke om att ett barn har utsatts för misshandel och det inkommer till socialtjänsten har socialtjänsten en skyldighet att polisanmäla detta. Socialtjänsten har oftast en rutin för hur det hanteras, som att först och främst ta ställning till om barnet är i akut behov av skydd eller ej. Därefter görs bedömning och samråd gällande polisanmälan

Precis som du skriver har du agerat rätt vid oro och misstanke om att barnen far illa, att lämna orosanmälan till socialtjänsten. Socialtjänsten har sekretess och vi uppfattar det som att du inte är vårdnadshavare och därmed inte får tillgång till sekretessmaterial och inte delta i mötena eftersom modern inte vill detta. Vi kan förstå att det kan kännas konstigt framförallt om du är “bonusförälder” och därmed en del av familjen. Om vi förstår det rätt är din partner vårdnadshavare till barnen och ska därmed vara en del av utredningen där hen har all insyn och delaktighet i utredningsförfarandet.
Socialtjänstens främsta mål är att ha barnet i centrum. Att arbeta för att barnet ska få de behov barnen behöver tillgodosedda samt vara säkra och trygga.

Du skriver att du överväger att anmäla till IVO, inspektionen för Vård och Omsorg som är socialtjänstens tillsynsnämnd, vilket vi rekommenderar dig att göra om du känner att ärendet inte tas på allvar. IVO kan du även vända dig till för rådgivning.

Vi hoppas att du har fått svar på dina frågor!

Vänligen

Soctanterna