Söka Bostad På "Samma Villkor"?

Jag tycker inte att det känns som om jag söker bostad på samma villkor som andra bostadssökande, dvs de utan handikapp. Jag är förlamad och sitter i rullstol vilket gör att de lägenheter jag kan söka måste ha hiss från markplan, hyfsat stor toalett utan badkar, och för att jag ska klara av det mesta själv och inte behöva så mycket hjälp krävs det att omgivingarna är lättframkomliga med rullstol och att affärer etc inte är så långt från bostaden. Med det kösystem som finns för bl.a. MKB:s lägenheter på BoplatsSyd innebär detta att jag ska söka bostad där - "på samma villkor" som alla andra som söker bostad (vilket även gäller hos andra fastighetsbolag).

Ni får ursäkta mig, men det känns inte alls så, då jag endast kan söka ett fåtal av de lägenheter som erbjuds. För tillfället hyr jag i andra hand men det är inte helt lätt då det är omöjligt att få några bostadsanpassningar gjorda i lägenheter som hyrs i andra hand. Det känns verkligen som ett "moment 22"... Jag har försökt få lite uppbackning av olika myndigheter i bostadssökandet men utan resultat, än så länge. Är det verkligen så här det ska vara?

Bostadssökande i rullstol
2011-07-12 11:17

Hej

Vi förstår din frustration. Bostadsmarknaden är oerhört tuff och är man dessutom i behov av en särskilt anpassad lägenhet så kan det bli ännu svårare att finna något som skulle fungera.

Kommunen har ett generellt ansvar för bostadsplanering för kommunens invånare. Därutöver har kommunen även ett särskilt ansvar avseende boende för personer med funktionshinder. Kommunen ska inrätta bostäder med särskild service och särskilt anpassade bostäder för dessa personer. Detta ansvar beskrivs på olika sätt i lagen om kommunernas bostadsförsörjningsansvar, socialtjänstlagen (SoL) samt i lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS).

I ditt inlägg belyser du en viktig fråga då du skriver att du upplever att du, på grund av ditt funktionshinder, inte söker bostad på samma villkor som andra. I och med att du tar upp problematiken så riktar du ljuset mot något som inte fungerar och som behöver förändras. Frågan är i stor utsträckning politisk och bör därför också adresseras till ansvariga politiker. För att komma i kontakt med ansvarig politiker så kan du vända dig till Malmö stads växel på 040- 34 10 00 och be dem koppla dig rätt.

Du skriver att du har varit i kontakt med olika myndigheter för att få stöd i ditt bostadssökande. Vi vet inte vilka myndigheter du kontaktat. En rekommendation är att du ringer till Malmö stads växel och ber om att få bli kopplad till någon som arbetar med boendefrågor i din stadsdel för att få tips och stöd om hur du kan gå tillväga i ditt bostadssökande.

Hör gärna av dig igen om du har fler frågor och funderingar!

Vänligen

Soctanterna

Jag trodde att kommunen hjälpte till med lgh till handikappade som sitter i rullstol. Förstår av ditt inlägg att det inte är så och det är ju inte klokt! Lycka till och hoppas du hittar lägenhet snart!

Har själv samma problem. Eller liknande. Jag behöver på 1a våningen eller hiss och där det inte är så mycket ljud som stör. (stor uttröttbarhet i kroppen pga sjukdom klarar ej trapporna och måste gå med hörselskydd)Det besked jag fått är att man hjälper till med anpassat boende så som tex äldreboende eller handikappsboende men då är det ju just så, kommunens boende och inte att man helt enkelt hyr en lägenhet. Känns omöjligt att hitta något som motsvarar det man behöver och när man har med FK att göra vågar man inte heller köpa (med risk att stå utan ersättning vipps och då inte kunna få hjälp via socialen om man har bostadsrätt)Så nä, det känns verkligen inte som man söker på samma villkor.Trodde också man fick hjälp av kommunen med detta, men märkte nu när jag behövt hjälp att det inte finns att få.

Det här är inget nytt problem det har funnits jämt igentligen men vi har faktiskt haft en lag sedan 40 åratt det ska vara anpassat för personer med funktionshinder. Men tyvär är det så att våra politiker och byggnadsnämder har struntat i detta och varit väldigt frikostiga med dispenser i bygglovsärenden. Vi har även FN konventionen om mänskliga rättigheter för personer med funktionshinder som sverige har lovat att följa men inte gör det. Allverksamhet som vänder sig till allmänheten ska vara anpassad för personer med funktionshinder. Sven Aivert, Handikappolitisk debattör:

http://funktionshinderblogen.wordpress.com

Har lite av en följdfråga eller en fråga som tangerar till detta. Om man pga det som diskuteras ovan blir tvungen att lösa det hela på annat sätt. Säg tex att man eftersom man inte får tag på någon lägenhet väljer att flytta till något litet hus eller så. Har man då rätt att få hjälp via tex hemtjänsten med de trädgårdsarbete som man inte själv klarar av?! Vet att det när det gäller hund är så att om man har hund när man blir beviljad hemtjänst så får man hjälp med detta, men om man skulle skaffa hund och sen bli försämrad så omfattas ändå inte hunden av detta eftersom det skaffades efter man sökte hemtjänst. Tänker om det är samma där att om man har hus och blir beviljad hemtjänst att man då kan få hjälp med trädgården, men inte om man skaffar hus efter man fått hemtjänst. Jag överväger nämligen att titta på hus eftersom det i princin inte finns några lägenheter på marknaden som motsvarar mina behov och krav, men vad händer om man inte kan klippa gräsmattan.

Hej

Rätten till hemtjänst är densamma oavsett om man bor i villa eller i lägenhet. Dock ingår inte trädgårdsarbete i hemtjänstens arbetsuppgifter. Om det är så att man har en trädgård som behöver skötas om så hänvisas man till den privata marknaden. Detta gäller oavsett om man har trädgården innan man blir sjuk eller om man införskaffar den när sjukdom/svårigheter redan finns.

Hoppas att du fick svar på din fråga.

Vänligen

Soctanterna

Finns det inte någon särskild bostadskö för dem som behöver lägenhet och är så pass handikappade att de är förlamade? Har hört att det finns lägenheter med bl.a. höj-och sänkbart kök etc, vem fördelar dessa lägenheter och hur vet man var de finns? Är det någon inom Malmö Stad som har hand om detta?

Hej

Det är inte helt enkelt att tydliggöra vad en handikappanpassad lägenhet egentligen är, men vi ska göra ett försök. Generellt är en handikappsanpassad lägenhet en lägenhet som underlättar för en person som är rullstolsbunden eller har behov av rullator. Lägenheter idag har ofta öppna planlösningar, breda dörrar, inga trösklar och rymliga badrum. Nästan alla nybyggnationer både planeras och byggs för att lägenheterna ska se ut på detta sätt. Detta innebär att lägenheterna är handikappanpassade, men dessa fungerar lika bra för en person utan något handikapp och brukar därför inte kallas för handikappanpassade. De beskrivs snarare som moderna, öppna, luftiga och funktionella.

Får du som hyresgäst på grund av en olycka, sjukdom eller ålder behov av hjälpmedel som behöver monteras eller installeras, som ditt exempel, ett höj- och sänkbart kök, har du som hyresgäst rätt att ansöka om att få din lägenhet handikappanpassad enligt Lag (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag, se länken nedan:

http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=3911&bet=1992:1574

Du kan även läsa mer om bostadsanpassningsbidrag under nedanstående länk:

http://malmo.se/Medborgare/Bo--bygga/Boende--narmiljo/Bostadsanpassning…

En person som är förlamad kan alltså bo i en vanlig lägenhet och utifrån sina personliga behov få hjälpmedel installerade. Personen har också rätt att ansöka om hemtjänst eller personlig assistent genom sin kommun för att kunna ha ett så välfungerande liv som möjligt trots funktionshindret.

Om man har en funktionsnedsättning och tillhör dem som omfattas av Lag (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade så kan man ansöka om bostad enligt LSS. För att ansöka om sådant boende så kontaktar man biståndshandläggaren i sin stadsdel. Nedan kan man läsa mer om vilka som kan ansöka om bostad enligt LSS:

http://malmo.se/Medborgare/Omsorg-vard--stod/Boende-for-personer-med-fu…

Kommunen förfogar över ett visst antal lägenheter som reserveras till personer som uppfyller vissa krav. Ett exempel på dessa ”öronmärkta” lägenheter är äldreboende där det förekommer det som du nämner; höj- och sänkbart kök. För att vara berättigad till ett utav dessa boenden måste man uppfylla de krav som ställs. Som exempel så kan det utannonseras av det kommunala bostadsbolaget i Malmö, www.Boplatssyd.se, att en viss lägenhet är avsedd för personer som har fyllt 55, ett så kallat 55+ boende, eller för en person som är 65+.

Det finns även en rad andra hyresvärdar som har ”öronmärkta” lägenheter, både för äldre och för studenter. Hyresvärdar beskriver oftast den lediga lägenheten i sina annonser och det förekommer att man hyr ut handikappanpassade lägenheter utan att för den delen ställa några speciella krav på den sökande. Lägenheten kan vara utrustad med ett höj- och sänkbart kök för att den tidigare hyresgästen har fått det installerat och detta är inget som hyresgästen tar med sig vid en flytt utan detta blir kvar i lägenheten.

Saknar man helt bostad måste man tyvärr söka bostad såsom andra personer som saknar bostad. Är man helt bostadslös och dessutom blivit förlamad som du nämner brukar man kunna få hjälp med att ansöka om boende direkt på sjukhuset av kurator eller annan kontaktperson. Denne tar då kontakt med socialtjänsten. Man kan även själv ringa till Malmö Stads växel på telefonnummer 040-34 10 00 för att bli kopplad till det socialkontor man tillhör.

Hoppas detta ger svar på dina frågor.

Vänligen

Soctanterna

Hej, Finns det något härbärge i Malmö som är så pass handikappanpassat att man kan vistas där om man sitter i rullstol, är totalt förlamad från strax över brösthöjd? Kan man ansöka om personlig assistans eller hemtjänst även när man vistas på häbärge (jag har stora problem med förflyttningar, personlig hygien etc då jag har en tennisarmbåge som blivit kronisk - vilket innebär att jag ska avlasta/inte anstränga den mer än nödvändigt och det går inte alls då jag är helt beroende av mina armar för allt jag ska göra)...Jag har förgäves försökt hyra lägenhet i Malmö i ca 6 månader och har löst det provisoriskt med andrahandskontrakt o dyl men det håller inte längre när min hälsa försämrats och jag behöver få hjälp med anpassningar av den bostad jag hyr. Jag har kontaktat IoF i min stadsdel men de har svårigheter att hjälpa mig med någonstans att bo då jag är handikappad, de sa att det hade varit mycket lättare om jag inte varit funktionshindrad! Det är inte helt lätt att ansöka om personlig assistans heller, för man behöver ju någonstans att bo först.... Finns det inte något samarbete mellan IoF och VoO i sådana ärenden? Det känns som om jag trillat mellan stolarna...Mvh/ Snart hemlös

Hej

Det verkar absolut som om du har kämpat för att hitta ett varaktigare boende under lång tid nu. I Malmö kan det tyvärr verkligen vara kämpigt att finna boende med tanke på att bostadsmarknaden ser ut som den gör. Många bor under långa perioder i andrahandslägenheter och som inneboende innan de hittar något eget. Att flytta runt på detta sätt kan vara ansträngande och särskilt, om man som du, har ett funktionshinder som gör att man måste anpassa bostaden för att kunna bo i den.

Om man befinner sig i en akut situation och helt står utan tak över huvudet kan man vända sig till socialtjänsten i sin stadsdel såsom du har gjort. Att få lägenhet via socialtjänsten är mycket ovanligt och ges endast i särskilda fall och då framförallt till barnfamiljer som praktiskt taget står på gatan. Däremot så har de ansvar för att lösa det akuta behovet av tak över huvudet och en ansökan om boende kan inte avslås på grund av att det är svårt att hitta något som är handikappanpassat. Vi rekommenderar att du återigen tar kontakt med socialtjänsten i din stadsdel för att påtala din situation.

Det akuta behovet av tak över huvudet kan många gånger behöva lösas genom plats på härbärge för natten precis som du skriver om i ditt inlägg. Härbärgena i Malmö ser lite olika ut vad det gäller handikappsanpassning. Detta är något som du får diskutera med socialsekreterare.

Det finns möjlighet att få hjälp från hemtjänst även om man bor på härbärge. Detta är något man får ansöka om hos en biståndshandläggare på Vård och omsorg i den stadsdel som man tillhör, alltså samma stadsdel som beviljar boendet på härbärget. Därefter är det hemtjänstpersonal, från den stadsdel som boendet ligger i, som utför tjänsten.

Personlig assistent är en insats inom LSS. Läs mer om vad som krävs för att få detta på länken nedan:

http://www.malmo.se/Medborgare/Omsorg-vard--stod/Stod-till-personer-med…

I Malmö stad finns ett projekt som heter ”Ingen faller mellan stolarna” som skapats för att arbeta med just den problematik du beskriver i ditt inlägg. Vad som framgår tydligt i detta projekt är att Individ- och familjeomsorgen och Vård och omsorg ska samarbeta i dessa frågor.

Hoppas att vi har besvarat din fråga. Om du har ytterligare frågor eller funderingar som får du mer än gärna återkomma till oss.

Vänligen

Soctanterna

Tack för ert svar. Det är "guld" att ni finns! Trevlig helg!

Det värmer oss att höra denna fredageftermiddag!

Vi är glada att vi kan vara till hjälp.

Har en fråga som lite hör ihop med detta

Som det är i nuläget så är jag begränsad att söka lägenheter på 1a våningen enbart pga att jag får såna extrema smärtor av att gå i trappor. Jag har inget annat val än att göra det men det händer endast 1-2 ggr i månaden att jag lämnar bostaden pga detta.
Klarar inte heller gå utan använder rullstol (men chafför) när jag är ute.

Nu till min fråga.
Ja har en vän som jobbar som assistent och hon frågade jätte förvånat varför Jag inte fått någon trappklättrare.
Har fortfarande inte ens orkat kolla upp riktigt vad det är, men som jag förstår så ska det innebära att man sittandes i stolen kan förflyttas trapporna.

Själv känner kag mig helt knäckt och uppgiven eftersom både min arbetsterapeut på kommunen och på vuxenhab vet om mina stora problem och att jag nu i 2 1/2 år letat efter boende anpassat till mina sjukdomar. Det är dessutom progressiva sjukdomar så ALL typ av överansträngning innebär att kag blir sämre.
Men att jag ju då varit/är helt låst till lägenheter på bottenplanet.

Så hur är detta med trappklättrare. Är detta något man kan ha rätt till? Förstör inte varför man inte nämnt det för mig alls.
Och blir så ledsen över att jag, som inte kan ett skit om hjälpmedel, ska råka trilla över saker där jag sen känner mig som en parasit som vill suga ut kommunen på alla deras resurser, istället för att de som faktiskt arbetar med det kommer med förslag. Vågar ju knappt ens fråga efter hjälpmedel längre. Allt jag gör :-(

Ja, mycket ledsamhet och frustration och jag antar att frågan egentligen är om det är så att det kanske finns kriterier. Måste man vara förlamad eller något?

mvh uppgiven kämpe

Hej!

Tråkigt att höra att du har svårt att ta dig ut från din lägenhet men vad bra att din vän har tipsat dig om hjälpmedel som kan ge dig större möjligheten att få hjälp att ta sig ut.

När det gäller att ta sig ut ur lägenheten får man vända sig till biståndshandläggaren i sin stadsdel.

När det gäller transporter t ex med trappklättrare får man vända sig till färdtjänsthandläggare.

Om du ringer till Malmö kommuns växel tel 34 10 00 så kan de hjälpa dig att få kontakt med rätt handläggare.

Vänligen

Soctanterna