Boende Trots Studier?

Hej hej!

Jag har ett litet problem...
Jag klarar inte av att bo hemma längre pga min familj.
Ärligt talat så mår jag dåligt över att ens vistas i hemmet.
Tyvärr går jag första året på gymnasium trots att jag är 18 och jag vet mycket väl om att man inte får ansöka social bidrag om man studerar på gymnasium...

Men finns det verkligen ingenting man kan göra? Kan ni i annat fall ge mig råd om vart jag ska vända mig?
Vore väldigt tacksam om ni kunde hjälpa mig!

Mvh Linda

Linda

Kommentarer

Hej!

Då vi tidigare fått en liknande fråga så kommer delar av vårt svar att basera sig på tidigare publicerad information.

Det låter inte som att det är ett litet bekymmer du har och det är tråkigt att höra att du mår dåligt av att ens befinna dig i ditt hem. Vi vet inte om du har försökt att prata med dina föräldrar om hur du mår och eller om detta ens är ett alternativ för dig. Vi skulle ändå vilja tipsa om att man kan ta kontakt med Plattform Malmö som är en samtalsmottagning dit ungdomar mellan 12-21 år och/eller deras föräldrar kan vända sig. Du kan alltså vända dig dit själv för rådgivning eller gå dit tillsammans med dina föräldrar för att kunna diskutera er relation och hur man skulle kunna försöka förbättra situationen. För att läsa mer om Plattform Malmö gå in på länken nedan:

http://www.malmo.se/Medborgare/Social---familjefragor/Familj-barn-och-un...

Då du inte berättar vidare kring vad det är som gör att du inte känner att du klarar av att bo kvar hemma så kommer vi att försöka hänvisa till flera olika ställen i en förhoppning att något ska passa just dig. Om du känner att du behöver prata med någon så kan du vända dig till kurator på din skola, ungdomsmottagningen eller till din vårdcentral. På länken nedan finner du en lista över alla ungdomsmottagningar i landet. Under bokstaven M finner du Malmös mottagningar som du kan klicka dig vidare på för att få mer information:

http://www.umo.se/Ungdomsmottagningar/

Om du på något sätt far illa hemma så bör du kontakta socialtjänsten i din stadsdel för att berätta om hur du har det hemma och hur det påverkar dig. Ring till något av nedanstående nummer beroende på vilken stadsdel du tillhör och berätta om hur det förhåller sig. Du kan också ringa till Malmö stads växel på telefonnummer 040 – 34 10 00 och be dem koppla dig rätt om du inte vet vilken stadsdel du tillhör.

Centrum: 040- 34 58 70
Husie: 040- 34 62 14
Fosie: 040- 34 57 00
Hyllie: 040- 34 57 76
Limhamn-Bunkeflo: 040- 34 63 35
Kirseberg: 040- 34 60 30
Oxie: 040- 34 38 48
Rosengård: 040- 34 33 69
Södra innerstaden: 040- 34 56 05
Västra innerstaden: 040- 34 49 00

Precis som du skriver så är dina föräldrar försörjningsskyldiga gentemot dig till dess att du fyller 21 år om du fortfarande studerar på gymnasienivå. Detta innebär också att dina föräldrar även ska se till att du har någonstans att bo, oavsett om detta innebär att du får bo hemma eller om de bekostar ett eget boende åt dig. Om din hemsituation är sådan att du inte kan bo kvar hos dina föräldrar så kan det bli aktuellt med en så kallad relationsutredning. En sådan utredning syftar till att klarlägga hur du har det hemma, varför du inte kan bo kvar samt undersöka om dina föräldrar har ekonomisk möjlighet att försörja dig i ett eget boende. Utredningen och beslutet grundar sig på din individuella situation.

Vi vet inte om du redan står i bostadskö men vi vill annars rekommendera dig att ställa dig i Boplatssyds bostadskö för att på sikt kunna få en egen bostad. Du skriver in dig på Boplatssyds hemsida:

http://www.boplatssyd.se/Pages/Start.aspx

Vi hoppas verkligen att du känner att du vet vart du kan vända dig. Om du har fler frågor så tveka inte att kontakta oss igen!

Vänligen

Soctanterna

Soctanter