Stort Behov Av En Lägenhet.

hej. jag är en kille på 19år som inte har några föräldrar kvar i livet, så jag har varit plaserad i ett familjehem. bodde där i ca ett år. Men det funkade inte riktigt mellan mig och dom så socialen valde att säga upp platsen efter som jag ej var där. så nu sitter jag hos en vän till mig där jag i nu läget bor, men han ska flytta nu på månad så då hamnar jag på gatan, så min fråga är vad ska jag ta mig till?

Jesper

Kommentarer

Hej!

Det låter som att du befinner dig i en jobbig situation där du inte vet var du ska kunna ta vägen när din kompis flyttar. Det låter också som att du är i behov av stöd även kring andra frågor i ditt liv. Det är aldrig lätt att mista anhöriga och människor som stått en väldigt nära och många gånger kanske man inte riktigt får chansen att bearbeta förlusten då det praktiska runtomkring tar upp all ens tid och energi.

I Socialtjänstlagen regleras kommunens yttersta ansvar för att de människor som bor och vistas i kommunen får det stöd och den hjälp som de behöver. När det gäller boende så ska socialtjänsten erbjuda tak över huvudet om man själv inte kan ordna detta. Tillgången på bostäder i Malmö är dessvärre begränsad och socialtjänsten kan endast i mycket särskilda fall hjälpa till med lägenheter och då främst till barnfamiljer.

Om du inte har någonstans att ta vägen när din kompis flyttar så skulle vi rekommendera dig att kontakta socialtjänsten i den stadsdel du tillhör för att få stöd eller råd kring din boendesituation. Ansvaret att leta och hitta ett eget boende är ens eget, däremot kan man vända sig till socialtjänsten för att få råd och stöd i hur man kan gå tillväga i sökandet. Vissa stadsdelar har också personer som specifikt arbetar med att hjälpa till och stödja personer i bostadsletandet. Det går bra att ringa till Malmö stads växel på telefonnummer 040 34 10 00 för att förhöra sig om vilka resurser som finns i just din stadsdel. Det som är viktigt att veta är att socialtjänsten enbart kan tillgodose det akuta behovet av tak över huvud och är enbart ett stöd för de personer som praktiskt taget bor på gatan. Detta akuta stöd kan innebära en säng på ett härbärge under natten.

Om du vill öka dina chanser att på lite längre sikt få ett eget boende så kan det vara ett tips att du ställer dig i bostadskö om du inte redan gjort det. Om du vill ha en bostad i Malmö så kan du skriva du in dig på boplatssyds hemsida, se länken nedan:

http://www.boplatssy...ages/Start.aspx

Utöver bostadskön så finns möjlighet att ringa runt till mindre hyresvärdar i Malmö. Dessa kan man hitta i telefonkatalogen eller via Internet.

För att leta efter en snabbare och mer kortsiktig lösning, vilket inte är ovanligt att man får göra medan man väntar på ett eget förstahandskontrakt i Malmö, så kan man se sig om efter boende på:

www.blocket.se

Här kan man hitta allt från andrahandslägenheter till rum och andra typer av boendeformer. Ett annat tips är att titta på Malmö högskolas anslagstavla där det finns bostäder som uthyrs såväl till studenter som till ickestuderande:

http://www.mah.se/Ar-student/Anslagstavla/Bostad-Accomodation/

Om du känner att du skulle behöva prata med någon om din situation så kan du exempelvis vända dig till din vårdcentral. Där brukar det finnas möjlighet att boka tid hos såväl kurator som psykolog. Du kan också vända dig till en ungdomsmottagning i ditt bostadsområde och där finns det också möjlighet att skapa en samtalskontakt. På länken nedan finner du en lista över alla ungdomsmottagningar i landet. Under bokstaven M finner du Malmös mottagningar som du kan klicka dig vidare på för att få mer information:

http://www.umo.se/Ungdomsmottagningar

Ett annat tips är att vända sig till Jourhavande kompis som är till för unga upp till 25 år och drivs av Röda Korsets Ungdomsförbund. Jourhavande kompis riktar sig till ungdomar som behöver någon att prata med och man kan både ringa och chatta via datorn och via mobilen. Nedan finner du mer information samt kontaktuppgifter:

http://www.redcross....s-nu-som-chatt/

Vi hoppas att du känner att du vet vart du kan vända dig och du får gärna återkomma om du har fler frågor!

Vänligen

Soctanterna

Soctanter