Boende

Hej. Jag har varit sjukskriven ett bra tag med en dålig ekonomi. Jag har till våren trots allt fått jobb på timbasis, utifrån mina medicinska förutsättningar. Tyvärr tror jag att jag en månad måste söka socialbidrag som "länk" i ekononomin. Jag har tyvärr en ganska stor lägenhet, och hyr ut ett rum till inneboende. Detta gör att min boendekostnad reellt blir under den accepterade riksnormen i alla fall. Är detta accepterat om jag visar upp riktigt kontrakt på att jag hyr ut ? Eventuellt kommer jag annars få ett rehab jobb, men såklart oroar det mig mycket (förutom min sjukdom) att jag kanske inte klarar ekonomin?

mvh

jesper

Jesper

Kommentarer

Hej!

Först och främst skulle vi vilja säga grattis till jobbet som du har fått. Det måste kännas bra att ha något sådant som väntar efter att ha varit sjukskriven en längre tid.

Vi förstår att det kan kännas extra jobbigt att du förutom din sjukdom också måste oroa dig för din ekonomiska situation. Det är bra att du förhör dig om dina möjligheter, och du tycks redan ha funderat och räknat utifrån din situation.

På Malmö stads hemsida finns vägledande information gällande riksnormen samt vilka bostadskostnader som räknas som godtagbara. Riksnormen fastställs varje år av regeringen medan bedömningen av vad som är en skälig hyresnivå prövas lokalt, framför allt utifrån allmännyttans nivåer.

http://www.malmo.se/Medborgare/Social---familjefragor/Nar-pengarna-inte-...

Precis som du själv skriver är det viktigt i ditt fall att du kan styrka att du har en inneboende som betalar en del av hyran. Denna intäkt ska redovisas liksom dina övriga inkomster, tillgångar och utgifter. Socialtjänstens beslut grundar sig sedan bland annat på en uträkning av dessa siffror.

Vi skulle vilja rekommendera dig att ta kontakt med socialtjänsten i din stadsdel och be att få prata med någon som arbetar med försörjningsstöd. Vid en förstagångsansökan är det den vägen du behöver gå. Nedan har du telefonnummer till de olika stadsdelsförvaltningarna i Malmö:

Centrum, tel: 040-34 58 70
Husie, tel: 040-34 62 00
Fosie, tel: 040-34 57 16
Hyllie, tel: 040-34 57 76
Limhamn-Bunkeflo, tel: 040-34 63 35
Kirseberg, tel: 040-34 60 66
Oxie, tel: 040-34 38 48
Rosengård, tel: 040-34 56 71
Södra innerstaden, tel: 040-34 54 94
Västra innerstaden, tel: 040-34 49 00

Om du undrar något ytterligare är du välkommen att höra av dig igen.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter