Bostad

Hej!

Det är så här att jag har varit bostadslös sen i juni, och har sedan dess sovit lite här och var hos vänner o familj. Jag har ett jobb och pluggar men min bostadssituation gör pluggandet svårt, och det gör även att jag mår väldigt psykiskt dåligt. Jag har haft problem med mitt mående under en längre tid då jag lider av en bipolär sjukdom. Men jag sköter mitt jobb och min skolgång, söker lägenhet överallt på nätet varje dag så fort jag har lite tid över. Men jag vet inte hur länge jag orkar leva med min situation då jag har flyttat runt de senaste 4 åren, vet inte heller vart jag ska vända mig...och om det finns någon hjälp att få överhuvudtaget.

Grå

Kommentarer

Hej!

Det är bra att du vänder dig hit och att du försöker ta reda på vad du kan göra för att förbättra din situation. Vi förstår att du har försökt lösa din bostadssituation vilket inte är en lätt uppgift här i Malmö. Du verkar vara en person som klarar av väldigt mycket och som har mycket resurser samtidigt som du beskriver att du inte har mått psykiskt bra på ganska så länge. Vi hoppas nedan kunna ge dig någon form av vägledning.

Bipolär, eller manodepressiv sjukdom innebär att man periodvis antingen är manisk eller deprimerad och man kan även ha båda besvären på samma gång. Du skriver att du arbetar och studerar och att detta fungerat bra hittills men att din bostadssituation nu tar mycket på dina krafter. Vi vet inte om du i nuläget har en samtalskontakt men annars kan detta vara ett bra stöd. Eftersom du studerar så kan du vända dig till skolan för att få prata med någon där.

Du kan också vända dig till vårdcentralen och på så sätt få en remiss till psykolog. Då innefattas kostnaden i högkostnadsskyddet vilket innebär att det finns en gräns för hur mycket vården kostar dig och under en tolvmånadersperiod så är det i nuläget 900 kr. Du kan även vända dig till vårdcentralen för att komma i kontakt med kurator om det känns bättre. Det finns även privata alternativ och du kan exempelvis själv göra en sökning på nätet för att få information kring psykologer som finns i Malmö.

För att komma i kontakt med erfarna sjuksköterskor som kan hänvisa dig rätt dygnet runt så kan du ringa till sjukvårdsupplysningen på telefonnummer 1177. Du kan också läsa mer information om manodepressiv sjukdom nedan:

http://www.1177.se/Skane/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Manodepressiv-sjukdom--...

Föreningen balans är en patient/anhörigförening som finns till för de som upplevt depression, mani eller växlande perioder – och för närstående. Här kan du söka information och hitta fler länkar:

www.foreningenbalans.nu

Att ständigt flytta runt utan att ha en fast och trygg plats att landa på kan vara oerhört påfrestande. Att du har trots detta har lyckats sköta både jobb och studier visar att du är en stark och målmedveten person. Du skriver också att du söker bostad över nätet så fort du får en stund över. Vi skulle även rekommendera dig att ringa runt till de hyresvärdar som du kanske mejlat och på så sätt öka dina chanser.

Bostadssituationen i Malmö är i dagsläget otroligt tuff och tyvärr innebär det att många människor har svårt att hitta ett eget boende. Att få lägenhet via socialtjänsten är mycket svårt och ges endast i mycket särskilda fall till barnfamiljer.

Vid akuta behov kan man söka sig till socialtjänsten i den stadsdel man tillhör för mer stöd eller råd kring sin boendesituation. I vissa stadsdelar finns det även personer som enbart arbetar med att ge råd och stöd i boendefrågor. För att ta reda på vad som finns i just din stadsdel så kan du ringa till Malmö stads växel på telefonnummer 040 – 34 10 00 och be dem koppla dig rätt. Observera att socialtjänsten enbart kan tillgodose det akuta behovet av tak över huvud och är enbart ett stöd för dem som praktiskt taget bor på gatan. Detta akuta stöd kan mycket väl innebära en säng på ett härbärge för natten.

Om du inte redan står i bostadskön i Malmö så är det en bra idé att ställa sig i den för att i framtiden ha ett så bra utgångsläge som möjligt. Skriver in sig gör man på Boplatssyds hemsida:

http://www.boplatssyd.se/Pages/Start.aspx

Utöver bostadskön finns möjligheten att ringa runt till mindre hyresvärdar i Malmö. Dessa kan man hitta i telefonkatalogen. Ett annat alternativ är att söka såväl andrahandslägenheter som rum och andra former av boende på:

www.blocket.se

Ett annat tips är att gå in på:

http://mah.se/Ar-student/Anslagstavla/Bostad-Accomodation/

På denna sida annonserar studenter och privatpersoner om rum och lägenheter som uthyres.

Kanske kan du även söka dig utanför Malmö och bredda ditt sökande om du inte redan gjort detta. I de allra flesta fall finns det väldigt bra pendlingsmöjligheter i Skåne vilket gör att man kan jobba kvar på sitt arbete även om man flyttar.

Vi hoppas att du ser några vägar framåt och att du får det stöd du behöver. Du får gärna återkomma om du undrar över något mer!

Vänligen

Soctanterna

Soctanter