Vräks Snart :(

Hej!

Fick nyss påhälsning av en delgivningsman (det ett brev från Kronofogden; ett Föreläggande). Min dotter stod bredvid mig, blev så rädd att hon råkade "läcka" i trosan. Delgivningsmannen tittade på mig och sa att hon trodde jag var en kille. Jag sa att jag är inte det, som vi ser.... ;) Delgivningsmannen upprepade sig, sa återigen att hon trodde jag var en kille. Sen satte hon en penna mot mig och sa "Skriv under!" och jag ville läsa om det först. Hon vägrade låta mig se vad det var men jag insisterade. Och sen tog jag pennan och skrev under men ville även fylla i det andra (datum, namnförtydligande etc) men det ville inte hon utan sa att hon ville ha pappren snabbt och att datum kan man fylla i senare. Jag skapade ögonkontakt och sa "Nej, dessa papper handlar om mig och jag vill få det gjort ordentligt från början." Då svarade hon inte utan blev tyst och ville titta in i lägenheten. Jag ställde mig i dörröppningen så hon inte kunde komma in. Hela tiden står min dotter bredvid mig och gråter och jag kan inte ta hand om både henne, samtidigt som jag försöker se till att delgivningsmannen INTE går in i mitt hem.

Summa av det hela: som resultat av psykisk misshandel av våldsbenägen, polisanmäld, fd pojkvän, som tog mina pengar och hotade att slå mig om jag inte gav dem till honom, så har jag och min dotter tre veckor på oss att lämna vårt hem. Annars tas alla våra saker och vi får en räkning....

Vad kan jag göra? Min dotter är jätteledsen. Står och kramar mig och håller hårt i soffkuddarna.

Tack för att du lyssnade.

maktlös mamma

Kommentarer

Hej!

Vi förstår att du befinner dig i en mycket jobbig situation. Vi vill först och främst beklaga att du och din dotter varit med om en tråkig händelse i ert hem. Att få påhälsning av en delgivningsman är i sig inget trevligt, och det blir inte bättre av att du inte upplever att personen i fråga uppträdde respektfullt. Du beskriver också att din dotter var närvarande och hur hon reagerade på det som hände. Vi vet inte hur gammal din dotter är och hur mycket hon förstår av situationen men hon behöver dig och så mycket trygghet som möjligt just nu.

Om vräkningen beror på att du inte har betalat hyran i tid har du möjlighet att få tillbaka hyresrätten. Kravet är då att du betalar din skuld inom de här tre veckorna som du har fått på dig. För att få ytterligare klarhet kring de juridiska frågorna kan du även kontakta hyresnämnden. De ger telefonupplysning på nummer 040-35 34 00 måndag-fredag klockan 9-12. Mer information hittar du i länken nedan.

http://www.hyresnamnden.se/Sok-domstol/Hyresnamnden-i-Malmo/

Vi vill också rekommendera dig att kontakta hyresrådgivningen på Bergsgatan 17 i Malmö. Där kan du få ett personligt möte på deras drop in-tider på onsdagar klockan 9-16.30 (lunchstängt 12-13). Ingen föranmälan krävs. Måndag-torsdag har de även telefontid 9-15 (lunchstängt 12-13) och du når dem via Malmö stads växelnummer 040-34 10 00. Du kan läsa mer om hyresrådgivningen i länken nedan.

http://www.malmo.se/Medborgare/Social---familjefragor/Nar-pengarna-inte-...

När det kommer till vräkning meddelas socialförvaltningen av kronofogden. Det är alltid bättre om du själv också tar kontakt, så det vore bra om du så snart som möjligt kan ta kontakt med socialtjänsten i stadsdelen som du bor i. Då kan du berätta om din situation och få råd och stöd kring din ekonomi och ditt boende. I vissa stadsdelar finns det till exempel personer som arbetar specifikt med att förebygga vräkningar. Ring Malmö stads växel, 040-34 10 00, så kan du bli kopplad till din stadsdel. Be att få prata med någon inom individ- och familjeomsorgen som arbetar med boendefrågor.

Du skriver att din före detta pojkvän har tagit dina pengar. Vi vet inte hur din ekonomiska situation ser ut den närmaste tiden och vilka eventuella inkomster som finns. Det kan därför vara aktuellt att kontakta socialtjänsten även för att pröva din rätt till försörjningsstöd. Vid en förstagångsansökan måste du kontakta din stadsdelsförvaltning på något av följande telefonnummer:

Centrum, tel: 040-34 58 70
Husie, tel: 040-34 62 00
Fosie, tel: 040-34 57 16
Hyllie, tel: 040-34 57 76
Limhamn-Bunkeflo, tel: 040-34 63 35
Kirseberg, tel: 040-34 60 66
Oxie, tel: 040-34 38 48
Rosengård, tel: 040-34 56 71
Södra innerstaden, tel: 040-34 54 94
Västra innerstaden, tel: 040-34 49 00

Du kan själv göra en provberäkning på Socialstyrelsens hemsida för att få en liten fingervisning om din ekonomi ligger över eller under nivån på försörjningsstöd, se länken nedan.

http://www.socialstyrelsen.se/ekonomisktbistand/forsorjningsstod/provber...

Vi vet inte om du redan har någon form av professionell samtalskontakt. Det kan vara skönt att ha det i en sådan här situation, och du skriver även om andra händelser som drabbat dig som till exempel psykisk misshandel och hot om våld.

På Plattform Malmö på Djäknegatan finns något som heter Stödcentrum där du kan erbjudas samtal om du till exempel råkat ut för misshandel eller olaga hot. För att få veta mer och komma i kontakt med Stödcentrum kan du ringa nummer 040-34 92 92 på deras telefontid som är tisdag-fredag 9-14.30. Ett annat alternativ är att vända sig till sin vårdcentral där det brukar finnas möjlighet att boka tid hos en kurator.

Hoppas att du har fått lite vägledning. Återkom gärna om du har fler funderingar!

Vänligen

Soctanterna

Soctanter