Stor Behov Av Lägenhet För Blir Snart Utslängd.

Hej. jag är en tjej på 18 år. jag bor hemma hos mina föräldrar. men ända sen jag var börja miss sköta min skola på grund av problem så har min pappa och jag bara bråkat konstant. de vill säga när vi väl har bråkat så har han sagt kränkande ord och tryckt ner mig och hotat mig varje gång med att när jag väl fyller 18 så kommer han slänga ut mig. och nu när jag fyllde 18 så samma dag kom han till mig med nummer till socialen som jag skulle ringa. för saken är den att han vill inte ha mig kvar hemma för det ända vi gör är att bråka. och jag vill inte vara bo kvar på ett ställe där personen inte vill ha kvar mig. Så jag vill skaffa mig en lägenhet och börja mitt liv för jag börjar komma in i vuxen livet och det är dax att ta ansvaret i mina egna händer och inte leva på personer som inte vill ha mig. Men saken är den att jag har inget jobb och går ej i skolan så jag kan inte betala lägenhet. så det jag undrar är om socialen skulle kunna hjälpa mig med att betala lägenheten och andra eventuella saker som t,ex mat, kläder, nöje. tills jag har hittat mig ett jobb så jag kan betala själv. för jag är fullt jobb sökande just nu. men saken är också i januari blir jag utslängd hemifrån. min pappa har redan sagt till mig att i januari så blir jag ut släng så om jag inte har hittat nått tills dess får jag bo på gatan så jag undrar om socialen kan hjälpa mig med det? uppskattar svar.

Stephany

Kommentarer

Hej!

Så som du beskriver din hemsituation och relationen till din pappa förstår vi att du går igenom en jobbig period, och att det känns svårt att bo hemma under sådana omständigheter. Det är tråkigt att höra hur du blir behandlad av din pappa, och vi förstår att du känner oro över att din pappa har sagt att du inte ska få bo kvar efter årsskiftet.

Det är bra att du skriver till oss och ser vilka möjligheter som finns. Du berättar att du vill ta ansvar och att du är fullt jobbsökande, och det är positivt. Det är bra att du redan nu gör det du kan för att påverka din situation.

Bostadssituationen i Malmö är väldigt ansträngd och socialtjänsten kan endast i mycket särskilda fall hjälpa till med lägenhet, då först och främst till barnfamiljer. Det är socialsekreterare som arbetar med boendefrågor som gör bedömning från fall till fall, men generellt kan sägas att socialtjänsten tillgodoser det akuta behovet av tak över huvudet och att det är ett stöd för dem som praktiskt taget bor på gatan.

Vid akuta behov kan man söka sig till socialtjänsten i den stadsdel man tillhör för mer stöd eller råd kring sin boendesituation. Vissa stadsdelar har även personal som jobbar specifikt med att ge människor praktiskt stöd i att leta efter en bostad. Det kan därför vara bra för dig att höra vilka resurser som finns i just din stadsdel. Är du osäker på vilken stadsdel du tillhör kan du ringa Malmö stads växel på telefonnummer 040-34 10 00 och be personen som svarar där koppla dig vidare så att du hamnar rätt. Då kan du berätta mer om just din situation.

Om man har gjort allt man kan för att kunna försörja sig själv men att ens inkomster ändå inte räcker för att täcka de utgifter man har kan man pröva sin rätt till försörjningsstöd från socialtjänsten. Vi rekommenderar dig därför att ta kontakt med de som arbetar med ekonomiskt bistånd i din stadsdel för att göra en ansökan och få den prövad. Du kan ringa till något av nedanstående nummer beroende på vilken stadsdel som du tillhör.

Centrum, tel: 040-34 58 70
Husie, tel: 040-34 62 00
Fosie, tel: 040-34 57 16
Hyllie, tel: 040-34 57 76
Limhamn-Bunkeflo, tel: 040-34 63 35
Kirseberg, tel: 040-34 60 66
Oxie, tel: 040-34 38 48
Rosengård, tel: 040-34 56 71
Södra innerstaden, tel: 040-34 54 94
Västra innerstaden, tel: 040-34 49 00

När det gäller din hemsituation och din relation till din pappa kan det vara skönt ibland att ha någon utomstående att prata med. Vi vill tipsa om Plattform Malmö som ligger på Djäknegatan. Där finns en samtalsmottagning dit ungdomar i åldern 12-21 år och/eller deras föräldrar kan gå till. Du kan alltså gå dit och prata själv eller tillsammans med din pappa om det skulle vara aktuellt. Du kan läsa mer i länken nedan.

http://www.malmo.se/...form-Malmo.html

Vi hoppas att vårt svar har varit till hjälp. Hör av dig igen om du har fler funderingar!

Vänligen

Soctanterna

Soctanter