Hur flyttar man hemifrån?

Hej! Jag är så enormt trött på att bo hos mina föräldrar. Jag är 26 år och långtidsarbetslös, söker endast arbete på deltid (20%) pga psykisk ohälsa, och just nu är min enda inkomst aktivitetsbidraget man får via arbetsförmedlingen, alltså ca 3000 i månaden. Jag vet inte hur man ska kunna klura ut vilka sorters stöd/bidrag man kan få i min situation, det är så förvirrande med alla olika myndigheter och det känns inte som att jag har någon koll alls. Sjukvården har inte varit särskilt hjälpsam och verkar tycka att jag själv ska veta vad som behöver göras. Jag har inte autism eller liknande, min syster har det och det verkar finnas fler olika stöd/möjligheter då men det har jag alltså inte tillgång till. Är det omöjligt att flytta/bo själv utan heltidsjobb eller åtminstone deltid på högre %? Om jag hade flyttat hemifrån för några år sen när jag hade ett heltidsjobb verkar det som att jag hade haft rätt till olika bidrag nu men eftersom jag fortfarande bor hos föräldrarna känns det omöjligt att göra nånting. Jag har ansökt till en utbildning som börjar nu på höstterminen, och funderar på om det är möjligt att flytta med inkomsten man får från csn? Skulle isåfall behöva ta studielån och det känns ju läskigt att få såna enorma skulder som det innebär.. På csns hemsida står det att ens möjlighet till studiebidrag inte påverkas av om man har socialbidrag, men det verkar inte som att man kan få socialbidrag om man ansöker efter att man fått csn? Om jag kommer in på utbildningen så är jag inte säker på att jag kommer klara av det, då den är på 100% (Jag har pratat med dom om Särskilt Pedagogiskt Stöd som jag borde ha rätt till men det kanske inte är tillräckligt, har aldrig haft det och vet inte vad jag behöver), och jag har ingen aning om hur det funkar om jag lyckats flytta hemifrån innan och sen måste avbryta studierna och blir av med csn... Även om jag lyckas hitta ett jobb på 20% så kommer min lön inte vara särskilt mycket högre än bidraget jag redan har, vilket vad jag förstår verkar vara alldeles för låg inkomst för att någon ska vilja ha mig som hyresgäst. Att äga egen lägenhet/hus känns ju ännu mer avlägset. Är jag dömd att bo hos mina föräldrar för alltid? Jag känner mig så förvirrad av alla regler och det verkar bara omöjligt om jag inte på något sätt lyckas arbeta på heltid. Finns det någonting jag kan göra alls i min situation?

hemma föralltid

Kommentarer

Hej!

Förstår att det är en ansträngd situation för dig att bo kvar hemma då du är 26 år och att du har en önskan om ett eget boende.

Som det är nu har du endast en inkomst i form av aktivitetsstöd om 3000:-/månad och det räcker ju inte till att kunna försörja dig i ett eget boende. Du uppger dock att du förmodligen kommer att börja studera till hösten med studiemedel. Detta ökar dina möjligheter att på egen hand kunna flytta till ett eget boende, då de flesta hyresvärdar godkänner studiemedel som en inkomst. Beroende på var du ska studera finns det ibland även möjligheter att bo i studentboende eller vara inackorderad. Det finns också möjligheten att flytta ihop med en kompis.

Om du inte kommer att studera till hösten så rekommenderas du att kontakta Socialtjänsten för att diskutera din situation. Rätten till bistånd bygger på en individuell behovsprövning. Överlag gäller det att en vuxen hemmaboende kan flytta hemifrån först när det finns ekonomiska möjligheter till det. Enligt domar från Regeringsrätten så visar de på att en flytt hemifrån endast beviljas om ett fortsatt kvarboende i föräldrahemmet medför oskäliga sociala konsekvenser. Regeringsrättens utslag anger dock ingen övre gräns för hur länge man kan anse att det är skäligt att bo kvar i sitt föräldrahem. Det är utifrån detta och den individuella behovsprövningen som du bör kontakta socialtjänsten för att i sådana fall få just din situation prövad kring en eventuell flytt hemifrån med hjälp av ekonomiskt bistånd.

Om du har tankar på att försöka få en lägenhet med ett eget hyreskontrakt och du inte redan har registrerat dig i kö till detta bör du göra det, då det tar tid att få ett boende med eget kontrakt. Om det är i Malmö du tänker bosätta dig framöver kan du anmäla dig till Boplats Syd, som förmedlar lägenheter från omkring 60 hyresvärdar.

Hoppas att du har fått svar på din fråga

Vänligen
Soctanterna

Soctanter