Socialstöd och brf

Hej, jag vänder mig till er med ett problem som behöver lösas men som kräver saklighet och rätt sida av lagen.
Jag bor i en liten brf med endast 3 lägenheter, för 2-3 års köpte en person som hade nyss skilt sig och har 2 unga barn, en lägenhet i föreningen. Som bekant är man 3 i en brf så ska man jobba ständigt, hårt och tillsammans för att få ordning och reda på precis allt från underhåll till ekonomi och administration. Tyvärr visade det sig att denna person som köpte sig in är sjuk med fysiska och mentala begränsningar som innefattar verklighetsförnekande. Socialen har regelbudna besök och kontroll på dennes situation, troligen för att motivera rätt stöd.
Det som inte framgår för socialen är sanningen i vardagen, att denna person INTE på något sätt kan utföra någon riktigt arbetsinsats i brf, varken fysiskt som att städa, plocka ogräs, lyfta något och köra till återvinning och ännu mindre leda eller följa upp projekt som ständigt behövs i vårt gamla hus.
Denna person beter sig som att allt är i sin ordning, att hen kan kräva och vifta bort alla möjliga frågor om arbetsuppelning som förölämpande kränkingar. Hen hänvisar till sjukdom, låg inkomst från socialen och noll ork samt förväntar sig att jag eller alternativ den andra grannen ska utföra allt arbete utan arvode. Den andra grannen har nyss sålt sin bostad med stor vinst efter att ha bott enbart 9 månader i föreningen, dels insåg de att konflikterna eskalerade bara frågan om rättvist uppdelade arbetsinsatser kom på tal, det blev "kränkande" och respektlöst att lyfta upp frågan efter 3 år av ren parasitering på min bekostnad. De som lämnar passar på och inte gör någonting de heller.
Hela situationen har orsakat en nedsättning av min energi och motivation, jag är en aktiv helttidanställd som brinner för mitt jobb och vill inte att min bostad förfaller och skräpar. Det blev ännu värre när denna person gaddar ihop sig med den andra i brf nu och saboterar alla initiativ som jag planerat för exempelvis förbättringar. De egenskaper som uppvisas hör till en sjuk person som förnekar sin status och ändå vill låtsas bo i villan i fint område där hen inte fixar något överhuvudtaget och inte ens klarar att prata om det. En oansvarig offerkofta som är van vid att få få få och inte bryr sig om andra går på knä av stress. Denna människa använder sig av sitt snack för att allierar sig med grannen och enas om att inte göra något för brf nu. Denna människa får troligen social stöd för att vara bosatt på fel ställa där hon skadar andra och bryr sig inte om något överhuvudtaget. Socialen vet inte om hur illa den boendemiljön vi har just nu är, orsakad att socialen stödjer fel person på fel plats. Den osämjan som härstammar för att folk inte gör rätt för sig är gräslig och ohållbar, barnen känner av detta och beter sig inte spontant och glatt när de syns. Till sist nu, min fråga: vad kan jag, vi, andra göra för att få ordning på denna situation som skadat min hälsa och som blir ohållbart i en ekonomisk förening där alla TRE ska arbeta hårt för att få det skapligt? Är det möjligt att flagga för problemet till socialkontoret?

Tack för er tid.

Utmattad och stressad pga andras oförmåga

Kommentarer

Hej!

Vi förstår att du har det tufft. Att du bor i en liten förening där ni inte alltid tänker lika om hur saker och tinga ska skötas och hur ni vill ha det runt omkring er.

Socialtjänsten arbetar med frågor som rör social problematik. Om du är orolig för din granne och eventuella hemmaboende barn har du givetvis möjlighet att lämna in en orosanmälan till socialtjänsten.

Om du vill ta reda på mer vilka lagar som gäller för den som bor i bostadsrätt finns Bostadsrättslagen. Det finns också föreningar dit man kan vända sig för att få hjälp att lösa tvister, exempelvis Bostadsrätterna. Du kan läsa mer på deras hemsida:

https://www.bostadsratterna.se/

Vi hoppas att ni tillsammans hittar lösningar för att leva tillsammans.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter