Bostad

Hej!

Jag undrar vilka rättigheter jag och min son 8 år har ang. bostad. Vi har en längre tid slussts runt på olika kollektiva boenden där det förekommit missbruk, prostitution m.m. En miljö som utgör stor fara för min son. Både han och jag är rädda! Jag förlorade min bostad i samband med att min sambo ej betaldehyran (bostaden stod på mig) och jag fick betalningsanmärkningar. Givetvis mycket dumt gjort och jag ångrar mig bittert. Idag 5 månder senare har vi ej erbjudits någon lägenhet utan slusas runt på flera boenden. Jag har även i vissa fall valt att bo hos bekanta så att min son kan träffa sina vänner "hemma", vilket ej är tillåtet på de olika boenden. Nu på måndag kan vi eej bo kvar hos våra bekanta och min son orkar inte ett stödboende med personal (som vi ej behöver) en gång till!

Har ej kunnat söka arbete pga. vår bostadssituation. Min son och jag mår mycket dåligt. Allt vi behöver är en bostad. Jag har hört talas om nollvisionen ang. hemlöshet, men den verkar ej gälla min son och mig, ej heller barnens bästa. Vad är en skälig levnadsnivå för en åttaårin`g?

Vilka rättigheter har jag och mitt barn till en permanent bostadslösning dvs. lägenhet i Malmö? Hur länge ska vi behöva vänta? Behöver all hjälp vi kan få!

Mvh, Sanna

Sanna
2012-02-02 16:01

Hej!

Vi har valt att redigera ditt inlägg något av anonymitetsskäl.

Att flytta runt så som du och din son har gjort senaste månaderna och inte kunna känna trygghet i boendet är mycket påfrestande både för dig och din son kan vi förstå av din berättelse.

Tillgången på bostäder i Malmö mycket begränsad och socialtjänsten kan endast i mycket särskilda fall hjälpa till med lägenhet. Enligt Föräldrabalken har man som förälder ett ansvar för att se till att barnets behov blir tillgodosedda, däribland ett tryggt boende. Om man som vårdnadshavare inte kan tillgodose dessa behov så är det ytterst kommunen som har ansvar för att inga barn ska behöva bo på gatan. Detta gäller i det akuta skedet. Socialtjänsten har att när det gäller åtgärder som rör barn, skall det särskilt beaktas vad hänsynen till barnets bästa kräver.

När det akuta behovet av boende är tillgodosett genom till exempel ett kollektivboende görs en mer långsiktig planering upp i samråd med aktuell handläggare. Meningen är att man själv ska söka och hitta sitt boende men att man kan få hjälp och stöd av socialtjänsten för att hitta de rätta vägarna dit. Hur det stödet utformas är individuellt utifrån ens egna behov och förutsättningar och vad som finns att erbjuda på den stadsdel som man tillhör.

Hur lång tid det kommer att ta för dig att få ett eget boende är omöjligt att svara på men vi hoppas att du tillsammans med din handläggare kan göra upp en plan för en mer långsiktig lösning gällande ditt och din sons boende.

Vänligen

Soctanterna