Olika frågor

Hej

Jag har en väninna. Hennes dotter är placerad på felaktiga grunder enligt lvu. Soc vägrar lyssna på henne eller ge henne en andra chans.

Nu har hon begärt hemtagning och den är igång. Men det som är , är ju att handläggaren som berättade att lvu skulle bli och som har varit handläggare hela tiden, är samma handläggare som ska vara för hemtagningen. Men då tycker jag ju det är lite konstigt. För denna handläggaren är ju inte särkilt trevlig mot min väninna (kan instämma) och om hon hade fått bestämma , skulle dottern vara placerad hela uppväxten. Så då undrar jag, brukar man inte få en ny handläggare när det är hemtagning? Tänker ju på att det blir så mycket mer rättvist och då kanske min väninna faktiskt skulle ha en större chans att vinna.

Vem är det som fattar beslut om hemtagning? Alltså om man vinner eller om det avslås?

Om man säger att man är villig att hamna på ett utredningshem, är chansen lite lite större då att man kan vinna hemtagning för att bevisa att man faktiskt visst kan?

Eftersom detta barn är placerat på felaktiga grunder , hur gör man då? Vi alla har anmält till Ivo men får bara tillbaka att dem håller på med en tillsyn.

Min väninna är även gravid med barn nummer 2 och kan inte njuta på samma sätt, för hon är så orolig. Hon vill ju såklart att dottern ska få träffa sitt framtida syskon , men om hon är placerad blir svårare. Då min väninna är indirekt rädd för soc. För om hon tar med sin nyfödd bebis (när den är född) på umgänge , då lär det sluta illa. Därför kommer det inte hända. Men poängen är ju, man ska inte behöva vara livrädd för soc , man ska inte bli av med sina barn på felaktiga grunder utan att bli lyssnad på.

Men som sagt, väninnan är ju såklart rädd för vad som skulle kunna hända. Speciellt om mödrarvården skulle få reda på att hennes 1:a barn är placerat. För då lär dem göra en anmälan och då lär det sluta hemskt är vi alla rädda för.

Vet ni om mödrarvården kan se gamla journaler eller journaler att ett barn är placerat?

Hälsningar/ frågar åt min vän

Frågar åt en vän
2020-05-07 18:05

Hej!
Alla som vänder sig till en myndighet har rätt att bli korrekt och respektfullt bemötta. Många människor som av någon anledning är i behov av kontakt med socialtjänsten är kanske också lite extra sköra och känner sig befinnas i ett underläge på grund av omständigheterna till kontakten med myndigheten. För att en god och förhoppningsvis framåtskridande relation skall uppnås mellan klient och socialtjänst krävs att klienten blir väl bemött.

Alla utredningar som görs inom socialtjänsten skall vara sakliga och objektiva. Om din väninna har synpunkter på utredningen har hon rätt att inkomma med dessa som skall tillföras utredningen. Om hon anser att felaktigheter har begåtts från socialtjänsten kan hon vända sig till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) som har ett tillsynsansvar över socialtjänsten. Har din väninna en önskan att byta handläggare kan hon kontakta förvaltningsledningen och lägga fram skälen till detta.

Socialtjänsten har en skyldighet att gå in till ett barns skydd om det finns skäl för det. Prövning och överväganden skall först göras om behövliga insatser kan ske på frivilliga grunder enligt Socialtjänstlagen (SoL). Därefter kan det bli aktuellt med tvångsomhändertaganden enligt Lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU) om vårdnadshavare eller den unge motsätter sig de behövliga insatser som anses nödvändiga för att barnet eller den unge inte skall fara illa .

Föräldrarna till LVU-placerade barn kan när som helst under vårdtiden hos socialtjänsten begära att vården ska upphöra och att barnet ska flytta tillbaka hem. Ett barn som fyllt 15 år kan också själv begära vårdens upphörande. Du säger till handläggaren på socialtjänsten att du vill att barnet ska flytta hem.
För att socialnämnden ska kunna ta ställning till en begäran om att vård enligt LVU ska upphöra inleds en utredning enligt 11 kap 1 § socialtjänstlagen(SoL).
En utredning som inleds av denna orsak är det som brukar kallas för en hemtagningsutredning. Vid en utredning som gäller ett barns behov av skydd eller stöd är också bestämmelserna i 11 kap 2 § SoL tillämpliga. Det innebär bland annat att utredningen ska bedrivas skyndsamt och i normalfallet vara slutförd senast inom fyra månader enligt 11 kap 2 § 2 st SoL.

Socialnämnden ska oavsett hemtagningsbegäran göra en övervägning var sjätte månad, där de överväger om vård med stöd av LVU ska fortsätta eller avslutas.

Slutligen som svar på din fråga kring mödravården; socialtjänsten upplyser inte mödravården om de åtgärder de satt in till ett barns skydd.

Vänligen

Soctanterna