Felaktigt anmälda

Läste en artikel om en familj som hållit sitt barn hemma från skolan och fått medhåll från en jurist om att det är skolans sätt att skjuta problemen ifrån sig. Vi har råkat ut för precis detta. Att bli anmälda och nu utredda av socialtjänsten eftersom vår dotter varit hemma ganska mycket under några månaders tid.

Vi har även innan anmälan själva varit väldigt engagerade och bett om hjälp många gånger utan resultat. Vår dotter vantrivs fruktansvärt i skolan och vid några tillfällen har det hänt att hon kräkts innan hon skulle dit varpå hon fått stanna hemma. För övrigt har hon bara varit hemma om hon faktiskt varit sjuk. Vi har sedan ganska lång tid tillbaka själva kopplat in BUP som rekommenderat vissa åtgärder för vår dotter men från skolans sida har man inte följt dessa rekommendationer.

Vi har tagit väldigt illa vid oss av att bli anmälda och vi känner oss maktlösa och djupt kränkta. Känner ingen förståelse eller empati från något håll utan det känns som om socialtjänsten tar skolans parti. Vi har tydliggjort vår ståndpunkt har vi fått till svar när vi ifrågasatt anmälan och till och med kommit med vissa bevis för att orosanmälan till viss del bygger på osanna beskyllelser, exempelvis när det gäller frånvaro i procent. Vad kan man göra som oskyldigt anklagad?

Vicky
2020-05-06 21:09

Hej!
Vi har full förståelse för att det kan kännas kränkande och orättvist att bli anmäld till socialtjänsten, framförallt om ni upplever att det inte stämmer.

Om det finns en misstanke om att ett barn kan fara illa har skolpersonal en anmälningsplikt. I och med det har de en skyldighet att anmäla oron eller misstanke till socialtjänsten för att det är socialtjänsten som har en utredningsskyldighet. Allt för att tillgodose att barn och deras familjer får de insatser som kan tänkas behövas, allt för barnets bästa.

Du skriver att socialtjänsten utreder din dotters skolfrånvaro, som kan bero på flera olika anledningar. Det som är viktigt är att om det finns ett behov av socialtjänstens insatser för att ditt barn ska kunna tillgodose sig sin skolgång, är att hon får det stöd som isåfall kan behövas.

Det är tråkigt att höra att din dotter inte får de rekommenderade insatser som BUP föreslagit för en bättre skolgång av skolan. Vi råder dig att ta upp det med utredande socialsekreterare och skolan. Ett förslag är en SIP, en samordnad individuell planering där de som finns runt din dotter närvarar för att tydliggöra vad som behövs och vem som gör vad, och framförallt när och hur det ska genomföras.

Om du/ ni upplever att ni inte är nöjda med skolan och socialtjänstens bemötande och vill klaga kan ni vända er till IVO, Inspektionen för Vård och Omsorg.

www.IVO.se

Vi hoppas att du/ ni har fått svar på dina/era frågor!

Vänligen

Soctanterna