Byte Av Kommun

En släkting har flyttat från Malmö till en mindre stad och vistas där hela tiden, står skriven i denna kommunen nu. Personen vill ordna upp sitt liv och komma vidare och det fungerar inte i Malmö då det är lätt att falla tillbaka i gamla vanor med missbruk igen. Kontaktat vuxenutbildningen på orten och allt var klart även med en studentlägenhet. Dock behövdes att rådgivningsbyrån stod för lägenheten till CSN började komma. Först verkade det som det skulle ordna sig och socialsekreteraren sa ja men sedan nästa gång blev det avslag. Tilläggas skall att personen var skriven i denna ort till den 1 augusti i fjor. Det känns för personen som om de vill att han/hon skall återvända till Malmö.

Anhörig
2012-02-26 08:06

Hej!

Vi förstår att det är en svår situation för din släkting. Det låter som att han eller hon försöker göra många bra saker för att ordna upp sitt liv. Ibland kan en flytt vara nystart för att komma ur gamla mönster och beteenden.

Du skriver inte hur din släkting fick sin studentlägenhet. Brukligt är att man skriver kontrakt innan man åker iväg så att boendet är klart när man kommer till den nya staden. Det låter konstigt att det som kallas Rådgivningsbyrån måste stå för hyreskontraktet till CSN kommer igång. Det kan ju vara en överenskommelse mellan din släkting och den nya bosättningsorten på grund av faktorer vi inte känner till t.ex. att din släkting har svårt att få eget hyreskontrakt för att han eller hon har skulder eller tidigare vräkningar.

Ett tips för din släkting kan ju vara att titta på anslagstavlor på skolan och undersöka möjligheten att hyra ett rum eller liknade. Alternativt titta på andrahandsuthyrning. Nedanstående länk kan kanske vara till hjälp:

https://www.blocket.se/malmo?q=&cg=3000&w=0&ca=23_11&l=0&md=th&st=u

Om din släkting fått avslag på sin ansökan kan han/hon överklaga detta. Handläggaren som fattar beslut om bistånd är skyldig att informera om hur det går till. Man kan överklaga om:

• Man inte får något bistånd alls
• Man får mindre bistånd än du ansökt om
• Man får annat bistånd än du ansökt om (t ex om du får öppenvård istället för behandlingshem)
• Kommunen minskar eller drar in tidigare beviljat bistånd till dig

Man överklagar genom att lämna in ett skriftligt överklagande till den handläggare som fattat beslutet senast tre veckor efter man fått beslutet. Man kan också lämna in överklagande till individ- och familjeomsorgens reception kommunen. Det går bra att skriva på ett vanligt papper. Man skriver vilket beslut det gäller och vad man vill ha ändrat. Överklagandet måste vara undertecknat.

Hoppas du fått lite mer information och idéer kring hur din vän kan komma vidare. Välkommen att skriva igen om du/ni har fler frågor.

Vänligen

Soctanterna